2012: 36 - Vecka 36 av Sofie Sarenbrant

 

Du milde tid. Jag har läst om Vecka 36 i både tidningar och på bloggar, och tänkte tja, varför inte, deckare utspelade i fiskelägen är ju min grej ;-) Så jag beställde hem Sofie Sarenbrants första bok på biblioteket. Den blev inte högst prioriterad, för jag var så sugen på mina ungdomsböcker förra lördagen, men jag plockade fram den framåt lördagskvällen och läste väl nästan ut den utan att lägga ner den en enda gång. Jag bär ju som bekant med mig böcker överallt, även om jag bara typ ska borsta tänderna, vattna fönsterträn eller ställa en tallrik i köket... sån är jag.

 

Så. Ja. På baksidan får vi veta att det handlar om två familjer i slutet på semestern i ett litet skånskt fiskeläge (Brantevik, för övrigt, som finns i verkligenheten). Båda är asgravida och ska få barn när som helst. Sista kvällen bestämmer de sig för att gå till lokala krogen och sjunga karaoke. Något slår slint, ena killen blir fruktansvärt full ((och allmänt fruktansvärd)) – och på morgonen saknas en av flickorna. Spårlöst försvunnen, sånär som på en liten tygbit som rivits loss från hennes klänning.

 

Vi får följa såväl de kvarvarande som polis och media i jakten på en lösning, och det är sjukt spännande hela tiden. Särskilt när en kvinna hittas på stranden. Död. Och sargad på det mest fruktansvärda vis.

 

Vem är det som rövat bort Agnes? Vad är det som har hänt med kvinnan på stranden? Är det hon?

 

Man sitter på nålar. Det är helt otroligt, vilken fantastisk deckare. Det finns en uppföljare, som utspelar sig fjorton år (?) efter denna, som jag ska gå och hämta på bibban efter att jag fått i mig lite lunch om någon timme eller så, som heter Istället för dig.

 

Fotnot: Sofie Sarenbrant är storasyster till bloggerskan Tyra Sjöstedt, om jag förstår saken rätt. Inte för att det egentligen är relevant, men jag kom just att tänka på det.

Kommentera här: