Fredrik Plahn utmanar

 
Fredrik Plahn skriver: 
 
"I snart två veckor har jag använt nagellack varje dag. Varierat färger, kombinerat med kläder i samma färg. Ganska kul men det är inte syftet utan jag tänkte att jag skulle utmana heteronormen. Vem kan vara mer lämpad än en medelålders, vit, fyrbarnsfar som arbetar som rektor. Jag har haft det i möten, på jobbet, haft intervjuer, EVK etc och tänker ha det tills ingen tycker det är konstigt eller frågar om det. Nu skickar jag en utmaning till er andra vita gubbar att bryta normen. Jag gör det för att mina barn och mina elever ska kunna vara som de vill utan att någon ifrågasätter det!"
 
Bäst idag! Mer nagellack på de vita gubbarna! 

Bokbloggsjerka 29 augusti - 1 september - Sommarens spännande läsning

 
Jaa, Bokbloggsjerkan hos Annikas Litteratur- och Kulturblogg är tillbaks! Som första fråga får vi, föga förvånande: Vad har du läst för spännande böcker i sommar?
 
Just spännande böcker har jag faktiskt läst en hel del - så jag försöker göra någon sorts lista :-) 
 
Första boken jag läste i juni var Therèse Raquin av Émile Zola - som trots att man vet vad som sker i slutet lyckas vara rätt spännande! Bittrare än döden av Camilla Grebe och Åsa Träff var otroligt bra. 
 
Den bok som gjort mest intryck på mig under sommaren är den fantastiska Steglitsan av Donna Tartt som har allt, inte minst spänning. 
 
Gone girl av Gillian Flynn var ju en uppenbarelse också. Snacka om bladvändare! Likaså Onda flickor av Alex Marwood. Skymningens barfotabarn av Anna Jansson är nog min favorit-Maria Wern hittills. Mycket spännande. 
 
Maria Lang är alltid lagom spännande, och så även i Siden sammetUnder skalbaggens bo av Mary Willis Walker var inte döspännande hela tiden, men ändå välkomponerad. 
 
Och nu ser jag att de senaste fem böckerna jag har läst alla kvalar in här, haha! Dessutom har jag ju två spännande böcker på gång också... dessa fem är i alla fall Rottweilern av Ruth Rendell, Vila i frid av Sofie Sarenbrant, Svart fjäril av Anna Jansson och Andra andningen av Sofie Sarenbrant - och sist men absolut inte minst, underbara, fantastiska Mörka platser av Gillian Flynn! 
 

Smakebit på søndag - 31/8: Du går inte ensam av Mari Jungstedt

 
Så var det söndag igen! Och inte minsta lilla tillstymmelse till söndagsångest hos mig. Snarare tvärtom - jag riktigt ser fram emot att gå till jobbet imorgon! Det är väldigt skönt och bra och lyckat. 
 
Det var naturligtvis stor idioti att börja läsa Vassa föremål av Gillian Flynn dagen innan jag skulle lämna tillbaks mammas platta, haha. Jag ska försöka läsa den på telefonen istället, men emellan håller jag på med två böcker, nämligen Alltid hos dig av fantastiska Maria Ernestam, och även Du går inte ensam av Mari Jungstedt - som jag faktiskt hade glömt att jag hade köpt. Stod och fingrade på den häromdagen, det var väl tur att jag inte köpte den två gånger om. Konstigare saker har ju hänt. 
 
Men - det är Du går inte ensam som jag har i handväskan, så därifrån kommer veckans Smakebit. Det är en deckare, och den är spännande, men denna biten fokuserar på en sak som jag verkligen tycker om i Jungstedts böcker - nämligen de äkta karaktärerna. 
 
Dessutom blir jag rätt hungrig! 
 
 "Under middagen satt de i stearinljusens sken och njöt av den goda maten. Utanför fönstret var det kolsvart, vinden tjöt runt knuten och havet dånade. Det hade blåst upp under kvällen. Stormen gjorde att det kändes ännu mysigare och tryggare att sitta inne i värmen med Anders. Han hade lagat oxfilé med potatisgratäng och stekt kantareller i smör. Gjort en tomatsallad med rödlök och färsk basilika. Karin var imponerad, men åt mindre än hon brukade. Däremot drack hon desto mer. Det var väl nervositeten. Han frågade om utredningen, men hon svarade enstavigt. Ville bara tänka på dem, vila i stunden." 
 
Ur Du går aldrig ensam av Mari Jungstedt, s. 119, Bonnier Pocket: 2014 
 
Flera Smakebitar hittar du hos Mari på Flukten fra virkeligheten