2014: 143 - Svart fjäril av Anna Jansson

Herregud, vad jag har läst Maria Wern-böckerna i konstig ordning! Så blir det när man plockar upp något av ren chansning i en pocketlåda på Coop Konsum Hunnebostrand... (i julas, När skönheten kom till Bro) och sedan läser vidare i den ordning som de råkar komma. 
 
Jag trodde nämligen att jag hade blivit lite tokig när jag började läsa Svart fjäril och den inte utspelade sig på Gotland. Men nädå - det råkar bara vara så att denna är mycket tidigare än de andra jag har läst. 
 
Men detta kan nog vara min favorit hittills. Kanske. Det är en oerhört spännande bok! 
 
Stora bränder skakar Örebro. Per Arvidsson är nedslagen och sårbar efter att hans förhoppningar om Maria Wern slagits i spillror, men när han träffar läkaren Felicia blir allting nytt, spännande och bra. Han får även reda på att han har en syster som han aldrig känt förut, Pernilla, som bor ihop med den underlige Svenne. Hans kollega Lena kämpar på med sitt och sin syster som är svårt utvecklingsstörd efter att ha drabbats av FAS. 
 
Parallellt med nutidsberättelsen följer vi barnet Pyret. Hon är vuxen nu, men har inte tagit itu med barndomen. Alls. 
 
Jag tycker att Anna Jansson har lyckats väldigt bra här - det finns nämligen minst fyra möjliga gärningsmän utefter det man vet och de slutsatser man kan dra - och egentligen är ingen sådär jättemycket mer misstänkt än någon annan. Eller, det kanske bara kändes så, ibland fastnar man ju i ett tänk som är svårt att ta sig ur. 
 
Hur som helst, kanonbra bok men jag saknade Maria Wern, som spelar en väldigt liten roll. Jag undrar dessutom hur de lyckades göra en Wern-film av den, men jag antar att det krävdes en hel del poetisk licens :-) 

Kommentera här: