2015: 95 - Alla kan se dig av Anna Jansson

Oooh! Detta kan nog mycket väl vara min favvo-Maria Wern hittills. Det är dessutom den nyaste, eftersom jag läser dem i fullständigt kaosartad ordning... men det märks att den är ny, för den är väldigt aktuell. Det handlar nämligen om personlig integritet och skyddet därav, och om hur lätt det numera är att sprida information och personliga saker på nätet och sociala medier. 

Är det offentliga skammen det enda vapen som kommer att behövas i framtiden? Det spekulerar Per Arvidsson om, och det är onekligen en intressant frågeställning. 
 
Hugo går första året på gymnasiet, och är mobbad. När han hotas med att en film av honom i en mycket komprometterande situation kan komma att spridas vill han bara dö. Någon tror sig se honom ha kastat sig från Gotlandsfärjan, men vittnet anses inte tillräkneligt på grund av psykisk sjukdom. 
 
Samtidigt begås ett antal svåra misshandlar och mord på pensionärer på Gotland, de flesta med dödlig utgång. Det lutar åt att gärningsmännen alla är personer i Hugos närhet - kan det finnas ett samband? Offren verkar också ha ett och annat gemensamt, förutom sin högre ålder... 
 
Denna boken är bannemig spännande hela vägen igenom. Vissa bitar är väldigt osannolika - det där med sammanträffanden och samband får inte bli alldeles urflippat långsökt, heller. Men - jag välkomnar min suspension of disbelief och tycker att detta är en riktigt bra deckare, som genast gav mig sug efter lite mer Wern. Kommer snart!