2015: 51 - Tänk om det där är jag av Johanna Lindbäck

Bokhoras egen Johanna Lindbäck skriver underbara ungdomsromaner - här är en till :-)
 
Jag kan inte säga att jag fastnade för Tänk om det där är jag med en gång - det kändes lite väl mycket som en amerikansk collegefilm. Agnes är sjutton år och flyttar med familjen från Stockholm till Umeå. Veckorna under flytten är hon på Gotland med en väninna, och anländer alltså därifrån till ett helt färdigflyttat hus i Umeå. Det är dags att börja tvåan på gymnasiet och nu bannemig ska hon byta stil och passa in. 
 
Ni vet. Typ She's all that eller vad de heter. 
 
Men det blir väldigt bra väldigt fort. 
 
I grannfamiljen i parhuset dit Agnes familj har flyttat finns Adam, jämnårig med Agnes, som kommer att gå i samma klass. Genom honom träffar Agnes nya vänner och upptäcker att hon faktiskt lever som hon vill leva - hon är inte längre den som smälter in i bakgrunden, hon är populär och har plötsligt riktiga vänner. 
 
Men helt lätt är det inte heller. Hon känner fortfarande av sitt dåliga självförtroende och att det är rätt ansträngande att "spela" den nya rollen. Särskilt inte när hon äntligen får det hon längtat efter så länge - en kille, som dessutom spelar i band... 
 
Ja, det är en riktig feel-good-ungdomsbok. Den är snabbläst utan att vara flat eller klyschig som jag befarade i första början. Lättsam, visst, men den har ett budskap också - jag tänker "you don't know what you've got 'til it's gone" - inte så dumt för tonåringar ;-) 

Kommentera här: