2015: 24 - Ensamma hjärtan och hemlösa hundar av Lucy Dillon

Ja. Alltså. Jag faller sällan för rekommendationer om "feel-good"-böcker. Jag är förmodligen för fast i allt deprimerande, trasigt och upprörande jag läste och skrev uppsatser om på universitetet. Där läste vi definitivt ingen feel-good. 
 
Men - det är många vars åsikt jag respekterar som har rekommenderat Lucy Dillon och jag väntade ivrigt på att någon av hennes böcker skulle dyka upp på E2GO - det gjorde de aldrig, men Ensamma hjärtan och hemlösa hundar dök till slut upp på loppisen. Hurra! 
 
Rachel är 39 år. Har just förlorat sin älskare, sin anställning och sin bostad. 
 
I samma veva har hon ärvt sin mosters hus i Worcestershire, inklusive hundpensionat och extra hund. Och den sprudlande australiensiskan som sköter stället. 
 
Och så - tro det eller ej - dyker en tjusig veterinär upp! OMG! 
 
Alltså. Detta är en hemskt rar och gullig roman, men det är så förutsägbar att det är inte klokt. Men det förtar inte underhållningen för den är väldigt fin, och den är dessutom välskriven för att vara en extremt typisk chick-lit-roman. Jag kommer att läsa mer av Lucy Dillon om jag får chansen - hon ligger på samma nivå som Marian Keyes med kollegor, och det tycker inte jag är något negativt. 

2015: 23 - Häxhammaren av Jan Mårtenson

Jag har inte läst något av Jan Mårtenson tidigare (om man inte räknar hans pseudonym Klara Kvist vartunder han skrev den underbara Släkten är värst som jag läste 2011, uppenbarligen innan jag blev redigare med att skriva bokrecensioner för någon ordentlig recension hittar jag inte i arkiven. 
 
Hur som helst. 
 
Johan Homan är tydligen en vanlig huvudperson och protagonist i Mårtensons böcker, och detta är alltså min första bekantskap med honom. Nu har han fått låna en sommarstuga i Närke en vän, men när han håller på att boa in sig upptäcker han en stor bikupa och söker sig därför till grannen Ture Ström som är gammal biodlare för att bli av med den. När han kommer till Ström är vederbörande på väg till en dödsboauktion, men han tar gärna Johan med sig. 
 
Väl på plats på auktionen får Homan syn på en bok i en kartong som han känner att han måste få tassarna på. Den ropas in av en okänd, magerlagd man för 1000:- - och på den tiden var det otroligt mycket pengar. När Homan ska köra hem igen får han syn på boken i framsätet hos en ung, vacker kvinna. 
 
Dagen därpå får Homan besök av ett par i äldre medelåldern som är oroliga för sin dotter Suzanne. De tror att hon donerar pengar till en sekt och vill att Homan ska lista ut vad det är hon sysslar med. (Jag har fortfarande inte förstått varför de söker sig till en antikvitetsaffär för att leta detektiv, men okej då, suspense of disbelief.) 
 
Homan får nu för sig att han ska söka reda på sanningen runt detta som har hänt - och hamnar därmed invid Häxhammaren. 
 
Ett gäng möten i vad som verkar vara en sekt blir påkomna av Homan, som sätter fart med att försöka att undvika eller förhindra det som pågår. 
 
Mer än så kan jag inte säga. Det är mycket spännande men tyvärr inte sådär jättebra skrivet. Som sagt är detta bara min första Mårtenson om man inte räknar pseudonymer och jag är ju inte sådär superimponerad. Men - något lär det ju finnas eftersom han är så framgångsrik, så jag kommer inte att dra mig för att läsa böckerna framöver, men det är inte direkt något jag längtar efter. 

Jomen såklart att det är så

 
Ja, hade Einstein inte varit ganska död vid det här laget så bannemig ;) 
 
Gör testet här, det är ganska roligt (och tänk efter en extra gång innan du väljer svar för vissa är väldigt kuggiga.)