Kvinnoalfabetet - Bokstaven O

Tiden går! Jag kan inte tro att vi redan kommit till bokstaven O i Kvinnoalfabetet - men så är det! Och här kommer mina svar - något sent, som vanligt... 
 
   
   
 
1. Vilken litterär kvinna med för- eller efternamn på O är betydelsefull för dig? 
Här måste jag svara Julie Otsuka. Jag läste böckerna först nu i höst, och blev alldeles swept off my feet. Jag hade förmånen att få lyssna på hennes samtal med Athena Farrokhzad i september, det var underbart. 
 
2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilken kvinna med för- eller efternamn på O vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare? 
En singer-songwriter som jag lyssnade mycket på när jag var yngre är Beth Orton. Hon har en väldigt unik röst och ett väldigt speciellt sound - folktronica, kallar vissa det. Måste plocka fram mina gamla skivor någon dag! 
 
3. Vilket kulturellt verk på O som gjorts av en kvinna och / eller handlar om en kvinna tycker du mycket om? Det kan vara en bok, en film, en sång, en dikt, en tavla, en pjäs, en musikal eller något annat. Kravet är att det är en kvinna som står i centrum. 
Detta var svårt, men jag kom att tänka på David Mamets pjäs Oleanna. Det är ingen sympatisk kvinna som står i centrum, tyvärr, utan en ung studentska, Carol, som falskligen anklagar sin universitetsprofessor för sexuella trakasserier vilket gör att han förlorar chansen att få "tenure", fast tjänst på skolan. Hon är irriterad för att hon inte förstår hans material och väljer att vidta drastiska åtgärder för att komma åt honom. Nu är inte han något litet lamm heller, upplösningen är våldsam - men han är inte skyldig till trakasserierna som hon påstår sig att upplevt. 
 
4. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på O har du ännu inte utforskat? 
Jag har bara läst en roman av Joyce Carol Oates, nämligen Mother, Missing. Har börjat på Fallen också, men inte blivit klar. Vet inte varför jag inte har kommit mig för att läsa mer, jag har ett par tre romaner i hyllan, men det har väl inte blivit av. Men det ska det bli, för jag är väldigt nyfiken på henne.