Kvinnoalfabetet - Bokstaven O

Tiden går! Jag kan inte tro att vi redan kommit till bokstaven O i Kvinnoalfabetet - men så är det! Och här kommer mina svar - något sent, som vanligt... 
 
   
   
 
1. Vilken litterär kvinna med för- eller efternamn på O är betydelsefull för dig? 
Här måste jag svara Julie Otsuka. Jag läste böckerna först nu i höst, och blev alldeles swept off my feet. Jag hade förmånen att få lyssna på hennes samtal med Athena Farrokhzad i september, det var underbart. 
 
2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilken kvinna med för- eller efternamn på O vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare? 
En singer-songwriter som jag lyssnade mycket på när jag var yngre är Beth Orton. Hon har en väldigt unik röst och ett väldigt speciellt sound - folktronica, kallar vissa det. Måste plocka fram mina gamla skivor någon dag! 
 
3. Vilket kulturellt verk på O som gjorts av en kvinna och / eller handlar om en kvinna tycker du mycket om? Det kan vara en bok, en film, en sång, en dikt, en tavla, en pjäs, en musikal eller något annat. Kravet är att det är en kvinna som står i centrum. 
Detta var svårt, men jag kom att tänka på David Mamets pjäs Oleanna. Det är ingen sympatisk kvinna som står i centrum, tyvärr, utan en ung studentska, Carol, som falskligen anklagar sin universitetsprofessor för sexuella trakasserier vilket gör att han förlorar chansen att få "tenure", fast tjänst på skolan. Hon är irriterad för att hon inte förstår hans material och väljer att vidta drastiska åtgärder för att komma åt honom. Nu är inte han något litet lamm heller, upplösningen är våldsam - men han är inte skyldig till trakasserierna som hon påstår sig att upplevt. 
 
4. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på O har du ännu inte utforskat? 
Jag har bara läst en roman av Joyce Carol Oates, nämligen Mother, Missing. Har börjat på Fallen också, men inte blivit klar. Vet inte varför jag inte har kommit mig för att läsa mer, jag har ett par tre romaner i hyllan, men det har väl inte blivit av. Men det ska det bli, för jag är väldigt nyfiken på henne. 

Magda Gad i Nymo

 
Magda Gad har bott två månader i det värsta ghettot i Rumänien. Se klippet från Nymo här
 
Otroligt gripande. Och fruktansvärt hemskt. 

Veckans bokbloggsfråga - Vecka 48

 
Bokbloggsjerkan ligger ju på is för tillfället, men Barnboksbloggen har kommit på ett alternativ som hon kallar för Veckans bokbloggsfråga! Så härligt! 
 
Framöver kommer frågorna att publiceras på måndagar, men denna kom i torsdags tror jag och jag har inte hunnit svara. Men nu har jag tid - det är ju några timmar kvar på söndagen :-) 
 
Frågan lyder: Vad tycker du om e-böcker? Föredrar du riktiga böcker att bläddra i eller läser du hellre böcker på din läsplatta/mobil? Och vad tycker du om att allt fler förlag skickar ut recensionsexemplar som e-böcker istället för fysiska böcker? 
 
Jag trodde aldrig att e-böcker skulle bli min grej. Tills jag fick ett erbjudande om att testa E2GO (numera Nextory) gratis i en månad sommaren 2014 och insåg att det var absolut min grej att kunna läsa i mobilen! I julklapp förra året fick jag en surfplatta som är kompatibel med min app, och nu läser jag jättemycket på den, det funkar väldigt bra för mig - särskilt då den inte verkar ge av blått ljus, som ska vara så irriterande för hjärnan på kvällen.
 
Men jag gillar fortfarande pappersböcker - det är bara lite jobbigt att bära omkring på en massa olika eftersom jag aldrig riktigt vet vad jag tänker vara sugen på härnäst :-) 
 
Det är helt okej med mig när förlag skickar ut e-böcker - men jag tycker att det är jobbigt när de kommer som PDF:er för dem har jag svårt att läsa i min platta. However - min nya dator går ju att vika bakåt, så att säga, och jag antar att det skulle funka bättre. Får kika på det!