2015: 188 - Misstag i Moskva av Simone de Beauvoir

Jag kom på idag att jag helt har glömt att skriva om denna - pinsamt, särskilt eftersom jag fick ett så vackert recensionsexemplar av fina förlaget Bucket List Books! Jag får be så mycket om ursäkt för det. 
 
Jag har varit i mycket kontakt med Simone de Beauvoir under universitetstiden, men jag har inte läst något av hennes skönlitterära verk tidigare. Vi läste oerhört mycket av och om henne i min Critical Practice-kurs, till exempel - min professor i den och några andra kurser var - eller är, säkert - en oerhörd frankofil med stort intresse för filosofi och feminism - så det föll ju sig ganska självklart att de Beauvoir spelade en stor roll i hans liv. Och därmed i våra! ;-) 
 
Hur som helst så blev jag väldigt glad när jag fick mailet med förfrågan om jag kunde tänka mig att läsa och recensera Misstag i Moskva här på bloggen! Det är första gången som den översatts till svenska och utgivits här. 
 
Detta är en prydlig och vacker kortroman om paret Nicole och André. De är i 60-årsåldern, har levt tillsammans i många år, och ska nu resa till Moskva för att besöka Andrés dotter från ett tidigare äktenskap, Mascha. De känner förstås varann mycket väl, men när det gäller känslor finns det en viss ängslan emellan dem. De är artiga och belevade mot varandra, men var och en verkar tvivla på den andres tillgivenhet. 
 
Under veckorna i Moskva trängtar Nicole efter Paris. André förlänger trots det vistelsen - på grund av en miss i kommunikationen, kan man säga - och Nicole blir vansinnig. Vilket gör André vansinnig. Och plötsligt, nu när känslorna släpps fram, släpps alla känslor fram i en tsunami av gamla oförrätter och besvikelser. Perspektiven skiftar, och vi vet att båda två börjar planera för ett liv utan den andre. 
 
Parallellt med, eller egentligen mitt i, berättelsen utforskar de Beauvoir även saker som åldringsprocessen, sovjetpolitiken, klass, materialism och självförtroende. 
 
En riktig fröjd att läsa. Jag trodde, i och med att jag mest läst filosofiska texter samt väldigt högtravande texter om de Beauvoir att detta skulle bli ganska tung, existentialistisk läsning. Det var det inte. Det är snarare sobert och mondänt. Härligt! 
1 A ROOM OF MY OWN:

skriven

det låter bra! den lilla behändiga boken ligger i min jättelika läshög någonstans. får nog gräva fram den, känns det som

Svar: Det tycker jag att du ska göra :-)
Anna

Kommentera här: