2015: 193 - Det är något som inte stämmer av Martina Haag

Jag hade tänkt ge mig till tåls med denna, tills den dök upp på Nextory kanske. Men det gick bara inte. 
 
Martina Haag är en av mina idoler. Det har Erik Haag också varit - en av mina stora kändiscrushar. Men, nää, nu är jag bara arg på honom. För hur det än är så är detta högst troligen den sanna historien om varför paret Haags äktenskap brakade samman med buller och bång. 
 
Som Petra, huvudpersonen, själv säger i boken - hon hade kunnat skriva denna historien om en familj blå flodhästar, men hur hon än hade skrivit hade mamma flodhäst blivit Petra (Martina) och pappa flodhäst hade blivit Anders (Erik). 
 
Petra har tagit ett temporärt jobb som stugvärd i Sarekfjällen, för att komma bort från Stockholm där äktenskapet brakat samman. Efter parterapi och försäkranden om att Anders inte alls träffat någon annan upptäcker Petra en kandelaber i sovrummet på landet, där Anders bott under inspelningarna av ett TV-program. Vem ställer levande ljus vid sängen när man ska sova, ensam? Det är något som inte stämmer. 
 
Till slut hittar Petra bevisen - och ungefär samtidigt erkänner Anders vad det är som hänt. För visst har han blivit kär i sin programledarkollega. 
 
Alltså, detta är så naket och sårbart och smärtsamt att det är inte klokt. Trots det lyckas Martina Haag med det hon alltid lyckas med - att låta humorn och lättillgängligheten skina igenom. Men det är hemskt, det är det. Vissa bitar är så plågsamma att läsa att det är inte klokt. 
 
Men. Slutet är hopp- och rogivande, och jag hoppas av hela mitt hjärta att det blir bra för Martina. Förlåt, Petra. 

Kommentera här: