Seminarium: Hur mörkt får det bli?

 
 
Jag avslutade min bokmässesöndag med seminariet Hur mörkt får det bli?  med Lisa Bjärbo, Salla Simukka, Jessica Schiefauer, Marta Söderberg och Annica Carlsson-Bergdahl. Jag har bara läst Bjärbo tidigare, och inte ännu hennes bok Djupa ro  som var just den som togs upp under detta seminarium. 
 
Samtalet handlade alltså om det mörka i ungdomslitteraturen - mord, död, psykisk ohälsa, självmord, ätstörningar... hur mörkt får det egentligen vara? Bör författaren känna ett ansvar gentemot läsarna att inte skriva om de hemskaste sakerna? 
 
Alla var väl eniga - och jag med dem - om att en författare inte ska skräda sina ord och linda in i bomull. Som Simukka sa - man kan inte skriva thrillers om att baka bullar. 

Jag gick hem efter detta och sträckläste Ramona  av Söderberg, och jag kommer att läsa allt jag kommer över av alla dessa fyra fantastiska kvinnor. 
 
Det känns som om slutsatsen, och den allmänna känslan var just vad Simukka sade - man kanske behöver både thrillers och bullar. Jag gillar det talesättet och tänker anamma det i vanliga livet...