stories from the city - 2015: 124 - Eleanor & Park av Rainbow Rowell

2015: 124 - Eleanor & Park av Rainbow Rowell

När jag satt och skulle skriva om Räcker det om jag älskar dig? häromdagen kom jag över JoKs recension av den på Bokhora - som slutkläm skriver hon "Jag kan liksom inte sluta leta efter den perfekta ungdomsboken" - och nu känns det som om jag har hittat inte bara en, utan två, perfekta ungdomsböcker, på en och samma helg.
 
Först ut - Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Som har hyllats sedan den kom ut, praktiskt taget, men jag har inte kommit över den förrän nyligen. Jag läste hennes Fangirlför inte så länge sedan och blev väl inte överdrivet imponerad, men visst, den var helt okej.
 
Men Eleanor & Park - detta är ett mästerverk. Helt, helt fantastisk. Jag njöt av varenda ord, varenda sida - jag höll på att glömma gå av bussen och jag höll på att glömma att gå till bussen - så uppslukad. Läste ut den på mindre än ett dygn, och då gjorde jag ändå en massa grejer runtomkring.
 
Jag vet inte hur jag ens ska försöka börja skriva om den för att göra den rättvisa. Jag ska nog inte brodera ut texten för mycket helt enkelt, utan berätta att det handlar om den första kärleken. Den som uppstår på en skolbuss, mellan den nya, storväxta rödhåriga tjejen, och den halvasiatiske killen som inte riktigt passar in, men inte står ut heller, i Omaha, Nebraska, någon gång på åttiotalet. De möts genom musik, serier och längtan. Och det är så himlastormande.
 
Inte sliskigt eller gullegulligt. Bara så högt och rent och ljuvligt att... ja. Läs själva, gott folk - det finns ingen som kan göra denna skapelse rättvisa. Jag är oerhört imponerad av Rowells teknik, och av hur hon skapat detta ljuvliga persongalleri och denna fantastiska dialog. Helt underbart. Jag skulle kunna läsa om den på stört och inte bli uttråkad för ett ögonblick.

Kommentera här: