2015: 136 - Äta kakan och ha den kvar av Kristin Emilsson

Amanda Berger är 39 år, IT-konsult, gift med Erik och mamma till två bortskämda tonårsdöttrar och en lite äldre styvdotter och har det egentligen ganska tråkigt. Det händer inte så mycket. Förrän hon oväntat blir uppsagd från jobbet med ett halvårs avgångsvederlag.
 
Självklart tänker hon berätta det för sin man. Det blir liksom bara inte av. Och innan hon vet ordet av lever hon dubbelliv, med man och barn i villan i Bromma och en egen lägenhet på Kungsholmen, jobb i en secondhandaffär, bekanta på ett queerfik och en ung älskare som är musiker.
 
Låter det helt hysteriskt? Det är det. Och jag förstår knappt hur Emilsson har lyckats med att hålla ihop det och hålla ihop det bra  - för detta är en oerhört underhållande roman! Jag gillar stockholmsskildringarna - även om jag inte är någon expert på Stockholm så var jag ju faktiskt en del just på Kungsholmen på min tripp i somras - och älskar det där med kontrastering mellan de två liven, de två miljöerna och de väldigt skilda personerna i Amandas liv.
 
Humorn finns där men är inte påtvingad eller utstuderad, samspel och dialog mellan karaktärer mycket bra och i största allmänhet är detta en strålande underhållningsroman. Jag saknar egentligen ingenting. Jo, jag skulle nog gärna vilja veta vad som händer med Pontus, för det är uppenbart att det finns ett problem där som han behöver ordentlig hjälp med. Men det kanske jag får reda på i uppföljaren! :-)

Kommentera här: