Kvinnoalfabetet - Bokstaven Ö

 Dags för Kvinnoalfabet! Frågorna kommer som alltid från Linda på enligt O


Vem är din favoritförfattare med för- eller efternamn som börjar på Ö?

Jag tänker direkt på Nan Inger Östman vars hästböcker jag älskade som yngre ungdom. Har även läst en av hennes ungdomsböcker som heter Smockan som jag köpte på Emmaus någon gång för längesen, som handlar om mobbing och skolmiljö på sjuttiotalet. Hon skrev hästböcker som även inkluderade mycket om relationer, pubertet och sådant. Bra fusionlitt! 

Finns det någon annan kulturpersonlighet på Ö som du gillar?

Det första namn som kom in i hjärnan på mig var, bisarrt nog, Öllegård Wellton som spelade Tommy och Annikas mamma i Pippifilmatiseringarna! Ingen aning om varför. Hon har varit med i ganska många filmer utöver dem, som var några av hennes sista, men jag har inte sett något annat. Men hon var ju ganska rolig i Pippi, låtsasskånskan till trots! Här kan man läsa om varför hon fejkade skånskan, intressant! 

Vilket kulturellt verk av och/eller om en kvinna, med Ö i titeln vill du lyfta fram?

Jag älskade Den ökända historien om Frankie Landau-Banks av E. Lockhart, som jag läste förra sommaren. Vill lyfta fram den om någon, mot förmodan, ännu inte hört talas om den! 

Finns det någon författare eller någon annan kulturpersonlighet på Ö som du ännu inte upptäckt, men är nyfiken på?

Jag tror att jag eventuellt kan jag läst någon bok av Lisa Örtengren - men det är isåfall bara den enda. Det kunde vara kul att läsa några ungdomsböcker från "en svunnen tid", såsom med Nan Inger Östmans bok ovan. Ska kolla på biblioteket! 

1 Fröken Christina:

skriven

Spännande med att fejka skånska så där. Lisa Örtengren har jag aldrig hört talas om men kul med ny inspiration.

Svar: Ja, det är lustigt! Men det var ingen som tänkte på det när de castade Lasse, Bosse och Olle i Bullerbyn minsann - en stockholmare, en smålänning och en rejäl göteborgare! :)
Jag tittade på Wikipediasidan för författare på Ö och fick då syn på Örtengrens namn och det lät bekant, så jag klickade in och kände igen titeln De tre musketöserna. Så jag hade aldrig kommit på det på rak arm :)
Anna

2 Monika:

skriven

Jag vet att jag har läst något av Nan Inger Östman i min ungdom, men kan inte komma på vad :)

Svar: Hon har skrivit mycket! Titta bara på: https://sv.wikipedia.org/wiki/Nan_Inger_%C3%96stman
Kom på nu att jag köpte ju faktiskt en av hennes vuxenromaner på loppis i påskas! Får se till att läsa den nästa gång jag kommer till sommarhuset :)
Anna

Kommentera här: