Tisdagsutmaningen - Nederländerna

Denna veckan har Kulturkollo tema Nederländerna! Tisdagsutmaningen är därför en holländsk sådan - ja, vi kallar det holländsk. Och frågan är: Vad tänker du på när du tänker på Nederländerna? 
 
Jag tänker på en alldeles fantastisk liten weekendtripp som jag tog dit 2004, tillsammans med fyra vänner - Louise, Laura, Tom och Nic. (Inte den Nic som vi förlorade i vintras, utan en annan. Jag vet inte varför australiensarna stavar sig utan k i slutet!) 
 
Det blev en strapatsrik resa - på vägen dit upptäckte Nic att han hade glömt sitt bankkort, och när vi skulle gå ner för landning var det för dimmigt på Schiphol, så vi fick sitta på planet i Düsseldorf i några timmar vilket var lite småsegt. Men väl där hade vi en fantastisk resa, och det är förstås den jag tänker på när jag tänker på Nederländerna! 

Bjuder därmed på en liten bildbomb - vi hyrde cyklar en dag och var bland annat på Anne Frank Huis, och den andra åkte Tom och jag ut till Amsterdam Arena, Ajax hemmastadion, och träffade på Ronald Koeman - som ju lustigt nog numera är tränare för Southampton, laget i mitt hjärta som Tom placerade där. 
 
 
Vi fick inte checka in på vandrarhemmet förrän framåt sena eftermiddagen, så hamnade på en belgisk bar det första vi gjorde - trötta och hungriga efter Düsseldorf! Här dricker Tom och Nic trappistöl. Alla sorter - och det var hundratals - hade egna glas och underlägg. Just denna sorten hittade Louise senare på Borough Market för ett hutlöst pris, minns jag - den flaskan vårdades i månader innan hon gav sig på den. 
 
 
 
 
 
Dam Square. Alla bilder jag tog denna kvällen blev såhär, det är jätekonstigt men ganska roligt. Vi hade varit ute och ätit en underbar fondue och försökte sedan "göra stan", men det gick sådär - tills Tom och jag gick iväg själva och hittade en gaybar... som vi inte förstod var en gaybar förrän någon ifrågasatte vad jag gjorde där, och jag insåg att jag var den enda tjejen därinne av kanske tvåhundra personer. När Charlotte Nilssons Take me to your heaven spelades och alla herrarna lade armarna om varann och danssjöng lyckligt kring baren förstod vi. Det hela slutade med en kebab i påse - man fick en godisklubba och en clementin i påsen! 
 
 
 
 
 
 
Så vackert! 
 
 
Coolaste cykeln ever? 
 
 
 
Amsterdam Arena är lustigt byggd - det går en motorvägstunnel rakt igenom "källaren", kan man säga. Vi åkte tunnelbana dit - mycket smidigt. Hade tänkt cykla men blev avrådda och det var nog tur. 
 
 
The man, the myth, the legend! Han var supertrevlig! 
 
 
 
På vandrarhemmet kunde man låna sällskapsspel. Vi spelade självklart nederländskt Monopol och höll på att skratta ihjäl oss. 
 
 
 
 
 
Jag älskar städer med mycket vatten! Amsterdam har massor av vatten, som ni förstår. Tyvärr hittar jag inte alla foton - jag hade ett på en husbåt som var helt fullknökad med blommor och krukor - får leta lite till ikväll! 
1 Robert W:

skriven

Tack för en trevlig berättelse!

Svar: Varsågod! :)
Anna

2 Kulturkollo Linda:

skriven

Tack för fina bilder. De gjorde mig verkligen ressugen!

Svar: Sent svar på din kommentar, och nu vet jag ju att ni hade en härlig resa! :-)
Anna

3 Monika:

skriven

Vilka fina foton! Det finns många motiv i den stan :)

Jag var i Amsterdam igår och har nästan alla foton på kameran (ja, jag envisas med att ta kort med en kamera) och naturligtvis ingen sladd för att föra över dem till datorn. Vem kunde ana att detta skulle vara temat den här veckan...

Svar: Ja, det är en underbar stad :-)
Anna

4 Boklysten:

skriven

Härliga foton!

Svar: Tack! :)
Anna

Kommentera här: