Veckans bokbloggsfråga - vecka 17

 
Veckans bokbloggsfråga hos Barnboksbloggen lyder: Hur viktigt är det för dig att äga dina böcker? Köper du alla böcker du läser eller lånar du hellre? När det gäller de böcker som du vill äga, är det då viktigt för dig att ha samtliga böcker i en serie och att ha dem i samma format (pocket/inbunden, samma utgåva osv)? 
 
Detta är en svår fråga. Jag gillar att äga mina böcker - men samtidigt är det inte viktigt. Inte sedan jag insåg hur bra det är med e-böcker, i alla fall! Nu kan jag bära med mig ett tusental böcker i handväskan - som jag sedan tar bort när jag har läst dem. Just nu använder jag mig av tre olika appar (håller på att försöka bestämma mig), samt gratisböcker som jag laddar ner till Aldiko... så ja, jag har verkligen fastnar för e-boksformatet. Trodde aldrig att det skulle hända. 
 
Har börjat göra mig av med böcker, dessutom - till och med sådana som jag trodde att jag alltid skulle vilja behålla. Jag säljer dem och skänker "intäkterna" till välgörenhet. Det känns jättebra - och även om jag även gärna skänker till loppis så blir det ju på detta viset mer till organisationerna. Skulle jag lämna till tanterna i Kungshamn skulle de få 2:- för varje pocketbok - nu blir det fem, tio, tjugodubblar. Och det känns ju lika fint varje gång! 
 
Jag har inte sådär supermånga serier i hyllan - den enda kompletta som jag kan komma ihåg är Harry Potter - och där har jag absolut inte samma format. Den första är en tidig-ish pocketutgåva, två till fyra är den lite modernare pocketutgåvan, femman-sexan-sjuan är "vuxenversionerna". Och de står inte på samma ställe i hyllan heller - de finns inte ens i samma hus! 
 
Sedan följer ju inte alltid serierna sina format heller. Mamma har t.ex Jean M. Auels böcker i hyllan, där namnet på författaren och boken plötsligt byter plats! Blir tokig på det. Men visst är det vackert när det stämmer! :-) 
 
Tyvärr älskar jag att köpa böcker. Har dock blivit ganska duktig på att stå emot - men av någon anledning har jag väldigt svårt att inte köpa på flygplatser och liknande, trots att jag har en hel platta full med läsmaterial i väskan. Men det kan jag faktiskt unna mig. Och ja, jag kommer att lämna lite extra plats i resväskan under nästa veckas Londonresa för att kunna köpa med mig något intressant, det är ett som är säkert! 
1 Evelina:

skriven

De flesta böcker som jag läser lånar jag, men har börjat köpa lite mer böcker nu :) Det är ju som kul att äga de, men nackdelen är att de tar lite plats... :)

Svar: Ja, herregud. Jag undrar hur många av mina fyrtiotre kvadrat som upptas av böcker... antagligen vill jag inte ens veta ;)
Anna

2 Maddes bokblogg:

skriven

Eböcker har jag inte riktigt lärt mig gilla än. Det låter smidigt men jag vill kunnat känna på boken och bläddra.

Svar: Jag trodde som sagt aldrig att jag skulle fastna för varken e-böcker eller ljudböcker, men jo, det har sina fördelar. Men jag älskar ju tryckta böcker också!
Anna

3 Lion´s Library:

skriven

Det var också en bra sak att tillägga, att det är väldigt roligt att shoppa böcker :) men jag kör på second hand, för då blir det inte lika farligt. Eller kanske just därför..

Svar: Ja, det är alldeles för roligt att shoppa böcker... jag köper också på loppis, 2:- styck men det blir ju aldrig färre än typ 20 per gång!
Då och då köper jag nya böcker också, häromdagen skulle jag beställa en till en svensk väninna som bor i London, dit jag ska nästa vecka, och nog slank det med några fler till mig själv också...
Anna

Kommentera här: