Nyårslöften... eller mål, kanske?

Jag lyssnar på Martina Haags mycket fina Vinterprogram just nu, och hon pratar om mer eller mindre absurda nyårslöften. 
 
Jag tror inte riktigt på nyårslöften eftersom det är onödigt att lova saker man inte vet helt säkert att man kan hålla. Men man kan ju ha lite mål och idéer för livet i stort, och att börja med dem just när ett nytt år tar fart är väl inte helt fel? 
 
 
 
Så här är några saker: 
 • Äta ur frysen under januari så att jag kan frosta av den. I februari har jag haft den i ett halvår och det känns som ett rimligt intervall.  
 • Vara snäll mot mig själv och andra. Helena skrev om detta på Facebook igår och jag tog med mig det när jag gick till torget. Jag var jättetrevlig mot Icakassörskan fast hon var vresig och när vi väl var klara med varandra kvittrade hon som en fågel. Jag log stort mot en tant som vanligtvis är lite skrikig och arg av sig och fick många vackra ord och ett "God fortsättning" tillbaks. Jag höll upp porten för ett par gangsterungdomar och fick gnistrande tonårsleenden och ett "Gott nytt år" åter. Och var naturligtvis jätteglad hela resten av eftermiddagen. Pay it forward
 • Fortsätta att ge till välgörande ändamål så mycket jag bara kan. 
 • Äta mer vegetariskt. Och mer frukt. Som ju är vegetariskt, men jag menar väl mest lunch och middag med vegetariskt. 
 • Bli bättre på att planera mat och inköp, gärna med veckomatsedlar. Detta går hand i hand med punkt ett och fyra också. 
 • Skriva i min treårsdagbok varje dag. Nej, det måste inte skrivas varje dag - är jag bortrest någon helg eller så kanske jag inte tar med mig en stor tjock bok, men man kan fylla i i efterhand. Det ska ju inte bli någon "Kära dagbok, idag har jag..."-dagbok utan mer som en sorts loggbok. 
 • Lyssna på mer musik och spela mer gitarr
 • Sortera i bokhyllorna. Sälja, skänka, organisera. Egentligen skulle jag vilja sortera dem i färgordning, sådär supersnyggt, men nu behöver vi inte sätta ribban allra högst på en gång. Se punkt två. 
 • Fortsätta bjuda hem folk så ofta som det passar och jag orkar. Jag älskar att ha gäster! Det är dessutom en ursäkt att...
 • Fortsätta baka, som har blivit en helt underbart rolig och kreativ hobby! Vem hade trott det? 
 • Återuppta kalligrafi och textning. Jag hämtade ut boken och pennorna igår så jag är rustad! 
 • Gratulera folk på namnsdagen. De blir så himla glada när det är oväntat! 
 • Och liksom. YOLO. Så sant som det var sagt! 
 
Med andra ord - jag ska göra saker jag och andra mår bra av. Det känns förstås som en rimlig målsättning för varje dag, men ibland är det bra att få det i skrift för att komma ihåg. 
 
 
Nu tar jag första glaset av första bubblet (ja, jag har tre sorter, YOLO som sagt). S K Å L! 
 

Björnbärsmakroner med hallonfyllning

Alltså - hade någon sagt till mig för bara ett halvår sedan att jag stå här och baka makroner på årets sista dag hade jag skrattat rakt ut. 
 
Men - det har jag gjort! Och det var ganska jobbigt, relativt tidskrävande och lite svårt men otroligt roligt och jag är så stolt som om de vore mina mycket starkt färgade förstfödda. 
 
 
De smakar mest socker och lite vanilj, men det är inte det som är det viktigaste med makroner, eller hur? De är främst ett estetiskt bakverk - ett skådebröd, si vous voulez. 
 
Det jobbigaste var egentligen att mala mandeln. Det blir ju inte mandelmjöl av det när man fräser dem med stavmixern, de är ju väldigt feta så det blir nästan som mandelmassa och det fastnar såklart i knivarna, så det blir ett fasligt pillande, och man måste ju vara såååå försiktig. Och att vispa smörkräm är samma sak fast i elvisparna - för att inte tala om hur jobbigt det är att vispa smör med florsocker utan att hela köket blir täckt att vitt puder. Tricket är att täcka bunken med en handduk och tänka på att den helst inte ska fastna i visparna... :D 
 
Sedan - spritsandet av bottnarna. Jag tänkte inte på att kärnorna skulle kunna fastna i munstycket, men det gjorde de naturligtvis. Så jag fick klicka ut med sked. Det är inte helt lätt att räkna ut hur mycket de kommer att flyta ut, när jag väl fick in den rätta knycken blev det bra men vissa fick jag kassera och vissa fastnade i pappret så de fick också gå hädan. De är ju otroligt, otroligt spröda, man får vara mycket lätt på hand. Och fastnar de så sitter de liksom där de sitter. 
 
Såhär gick det till: 
 
150 g sötmandel
4 dl florsocker
½ dl strösocker
3 äggvitor
2 björnbär
blå hushållsfärg 
 
Skålla, torka och mal mandeln. Använd för all del en kvarn om du har en! Matberedare kanske också är smidigare, men stavmixer funkar med lite tålamod, se ovan. Rör ihop mandel och florsocker. Vispa äggvitorna i en annan bunke i ett par minuter. Rör ner strösockret och fortsätt vispa till en ganska fast marängsmet. Rör ner mosade björnbär (ta bort kärnorna!) och hushållsfärg och blanda sedan ihop det hela med de "torra" ingredienserna. 
 
Spritsa eller klicka ut bottnar i typ en femkronas storlek på plåtar täckta med bakpapper. Låt stå i minst en halvtimme - då spricker de inte i ugnen. Sätt ugnen på 125 grader under tiden. 
 
Grädda sedan bottnarna långt ner i ugnen i 20-25 minuter. Jag tog 23... ;-) Låt svalna helt och hållet. 
 
Meantime: 
 
100 g smör
1½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
2 hallon
röd hushållsfärg
 
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker poröst. När de blivit krämigt, blanda ner äggulan, hallon och hushållsfärg. Jag använder Dr. Oetker och det går åt mer än man tror för att de ska bli fin färg. 
 
Bred sedan smörkrämen på bottnar och lägg ihop dem två och två - man breder alltså krämen på den flata sidan. Har man lyckats helt och hållet är de alldeles svagt välvda och fina på andra sidan, på bilden är den överst ganska lyckad, de andra är lite klumpiga och bubbliga. Men vad gör väl det? :-) 
 
Servera, briljera och njuuuuut! (Och man kan såklart smaksätta och färgsätta med allt möjligt. Jag är dock lite rädd att citrus kan göra att marängen skär sig, så vill man ha citrussmak tror jag att man ska satsa på citronarom i marängen och t.ex zest i krämen.) 

36,6 bästa under 2016!

 
Någon sorts sammanfattning av "läsåret" vill jag förstås göra, och eftersom jag läste 366 böcker i år tänkte jag att jag kan ju lista de 36,6 bästa? (Här kommer jag inte upp i 366 recensioner i år, det är för många som jag inte hunnit skriva om och inte heller kommer att hinna idag - så jag följer Goodreads siffra. Dessutom tänker jag inte räkna böcker här under 2017.) 
 
Så - utan inbördes ordning utan snarare i kronologisk dito - årets 36,6 bästa böcker! (Som vi alla vet avrundas 0,6 uppåt, så det blir förstås 37...) 
 
 
 1. Tio lektioner i matlagning av Lotta Lundgren
 2. Möss och människor av John Steinbeck
 3. Hågkomster ur ett dåligt minne av Monica Zetterlund
 4. The lady in the van av Alan Bennett
 5. Stål av Silvia Avallone
 6. Den andra kvinnan av Therese Bohman
 7. Bära barnet hem av Cilla Naumann
 8. Det är bara lite cancer: Livet, döden och myten om mig av Klas Ingesson
 9. Mitt hjärta går på av Christoffer Holst
 10. Det händer nu av Sofia Nordin
 11. Linjen av Elise Karlsson
 12. Liv till varje pris av Kristina Sandberg
 13. Hausfrau av Jill Alexander Essbaum
 14. Vi är alla helt utom oss av Karen Joy Fowler
 15. Room av Emma Donoghue
 16. I väntan på Bojangles av Olivier Bourdeaut 
 17. Bli som folk av Stina Stoor
 18. En bön för de stulna av Jennifer Clement
 19. Den bästa dagen är en dag av törst av Jessica Kolterjahn
 20. Jack av Christina Lindström
 21. Dagboksanteckningar från ett källarhål av David Wiberg
 22. Världens vackraste man av Lena Ackebo
 23. Dumplin' av Julie Murphy
 24. 100 hemskaste av Helena Dahlgren
 25. Om jag var din tjej av Meredith Russo
 26. Störst av allt av Malin Persson Giolito
 27. The Girls av Emma Cline
 28. Som stjärnor i natten av Jennifer Niven
 29. Vi av Kim Thúy
 30. Björnstad av Fredrik Backman
 31. En nästan sann historia av Mattias Edvardsson
 32. Glöm mig av Alex Schulman
 33. Berättelse om ett äktenskap av Geir Gulliksen
 34. Vi är en av Sarah Crossan
 35. Loggböckerna 2005-2013 av Bodil Malmsten
 36. Du, bara av Anna Ahlund
 37. Tio över ett av Ann-Helén Laestadius
 
Och ett gäng som fanns med på originallistan men som var tvungna att stryka på foten: 

Yes please av Amy Poehler
Simon and the homo sapien agenda av Becky Albertalli
Naomi and Elys kyssförbudslista av David Levithan och Rachel Cohn 
Stockholmssyndromet av Janne Olsson 
Maken av Gun-Britt Sundström
Life moves pretty fast av Hadley Freeman
Himlen börjar här av Jandy Nelson
Matilda av Roald Dahl