2016: 349-350 - Skärp dig, Lotta! och Lotta slår till av Merri Vik

   
 
Ja, dessa böcker är ju som sagt korta och koncisa, så det känns ganska lagom att skriva sammanslagna inlägg kring dessa böcker. Detta är fjärde och femte boken i serien och längre har inte Storytel kommit med att lägga upp dem ännu. Skärp dig, Lotta! tror jag inte att jag har läst tidigare, men Lotta slår till tror jag att jag, eller någon kompis, hade. 
 
Skärp dig, Lotta! är det sommarlov - men eftersom Lotta körde i matte måste hon plugga för sin nye farbror Jesper (som, helt oförklarligt, heter Torsten i denna boken - det gör han inte i någon av de andra böckerna) tillsammans med klasskamraten Jonas. Så det blir en lång sommar i stugan i Rönnvik, och det blir inte bara matte heller. Bland annat blir hon lurad av den tjusige Paul, och så hamnar hon i tidningen som exempel på sjaviga unga flickor. Men då kommer farbror Urban (en annan farbror som inte är släkt utan deckarförfattare) till hennes undsättning och det är Lotta som får skratta sist. 
 
Lotta slår till har skolan börjat igen. Lotta och Jonas klarade (förstås) matten och får fortsätta i sin vanliga klass med Lockige Fridolf som klassföreståndare. Lotta och Giggi hjälper till i bokhandeln och hamnar i en riktig soppa när ett par bokpaket förväxlas (detta är så roligt att man gråter av skratt, vid tanken på att en 50-åring nästan uppvaktas med en liten bok om 33 sätt att tillaga strömming...) - sedan blir de även inblandade i att sälja lotter till stans suraste gubbe. Men såklart blir de kompisar till slut!
 
Roligt, slagfärdigt, lättläst och otroligt kul. Jag hoppas som sagt att faktumet att de blivit e-böcker och tillgängliga på Storytel kommer att ge dem en riktig revival för de är så himla bra.  

Kommentera här: