Julkalenderbloggstafett - En viktig bok - Lucka 13

 
Jag tar emot stafettpinnen från Bokmumriken, som igår skrev om Bön för Tjernobyl, och idag är det alltså min tur att berätta om en bok på temat - ja - En viktig bok
 
Boken jag har valt att skriva mitt inlägg om är Du, bara av Anna Ahlund, som kom ut på Rabén och Sjögren i år. Det är utan tvekan en av de bästa böckerna jag har läst under 2016, och den är dessutom mycket viktig. Jag ska berätta mer! 
 
 
"Frank, det här är min lillebror John."

Han tittar upp och ser på mig.

Jag håller andan.

Hans ögon är elektriska. Svarta som ett natthav där blixten slagit ner. Utan att släppa mig med blicken reser han sig upp, ler och sträcker fram handen. Jag tar två steg fram och fångar den. Hans handflata är sval.

"Hej John."
 
I korta drag: John och hans storasyster Caroline är ensamma hemma i lägenheten i Uppsala över sommaren, när föräldrarna är i sommarstugan. Caroline jobbar i skoaffären i centrum, medan John mest går hemma och väntar på besked från fotbollsgymnasiet han har sökt in till. De flesta dagar är varandra lika... tills en dag, när Caroline tar med sig Frank hem på middag. Han jobbar i pappershandeln mittemot skoaffären och hon har ögonen på honom. Men när John och Frank träffas spelar ingenting längre någon roll - de har bara ögon för varandra. 
 
Det blir en himlastormande, helt fantastisk kärlekshistoria. Och det som är så extra viktigt med just denna - vi läser ju om normbrytande kärlekshistorier ganska ofta, ändå - det görs ingen stor grej av att både John och Frank är killar. Och det är så befriande! Så skönt! Och så oändligt viktigt att stigmatiseringen av icke-normativa och icke-binära personer och relationer bara får vara som de är. Jag tycker att det känns som om denna boken tar ett väldigt stort steg i den riktningen. 
 
Naturligtvis stöter John och Frank på problem i sin relation, precis som i vilken relation som helst. (Ja, ni ser - vilken relation som helst.) Det är absolut ingen dans på rosor, men det är inte på grund av folks fördomar eller förutfattade meningar, det är - en gång till - som för vilket ungt par som helst. 
 
Det är genialiskt! Dessutom är det roligt, välskrivet, hjärteknipande, vackert och - alldeles, alldeles underbart. Läs den, om du inte redan har gjort det - du kommer inte att ångra dig. 
 
Nu lämnar jag över stafettpinnen till Den läsande kaninen! Tack för mig :-) 
 
 
1 Sofies bokblogg:

skriven

Jag håller med dig om att det är en av årets bästa böcker, och även om att det är så skönt att relationen får vara "vanlig", trots att det handlar om två killar. Jag har tröttnat på komma ut-böcker, även om sådana också är viktiga.
Tack för ditt inlägg!

2 Bokmumriken:

skriven

Jag tyckte också mycket om den här boken. Håller med dig i det du skriver.

3 C.R.M. Nilsson:

skriven

Jag håller också med om att det här är en av årets bästa :) Håller med om mycket i det du skriver. Det ska bli spännande att läsa hennes nästa bok.

4 Hanneles bokparadis:

skriven

tack för tips!

Kommentera här: