2016: 23 - Just kids av Patti Smith

Jag får säga en sak på en gång - jag är nog egentligen fel målgrupp för denna boken, som jag förvisso tyckte om, men som jag nog hade lite för höga förväntningar på. Jag är nämligen inte tillräckligt konstintresserad. Eller konstkunnig, kanske man ska säga - jag älskar att gå på utställningar och konstmuséer - men jag förstår väl egentligen inte så himla mycket. 
 
För det är väldigt mycket konst. Såklart - för detta handlar främst om Patti Smiths liv innan musikkarriären. Som jag då har betydligt bättre koll på. Detta är berättelsen om en tjej, född i Illinois, flyttad till New Jersey, och senare till New York City. Boende på Chelsea Hotel tillsammans med konstnären Robert Mapplethorpe, i någon sorts underligt kärleksförhållande (han var ju gay, för guds skull). Och umgåendes med massor av stora namn i konstvärlden som jag då inte förstår mig på. Jo, Andy Warhol har väl alla någorlunda koll på, men det var inte så mycket mer. 
 
Jag hade därför absolut störst behållning av bitarna som handlade om musik, poesi, Sam Shepard och Janis Joplin. Och, såklart, att få en liten inblick i Chelsea Hotel (eller Hotel Chelsea, som det väl egentligen hette), hur det såg ut och hur det var att faktiskt bo där permanent och röra sig i korridorer och rum. Och förstås hela kulturlivet i New York i slutet av sextio- och början på sjuttiotalet. 
 
Men det är väldigt vackert skrivet och formulerat. Vilket förstås gjorde boken till en njutbar läsupplevelse för mig som ju fäster mig väldigt vid t.ex låttexter och så. En låt kan vara hur catchy som helst utan att jag egentligen fastnar för den om den inte har en utmärkt text. Orden måste tala till mig, och det gör Patti Smiths ord, det är inget att diskutera. 
 
Jag ser verkligen fram emot att läsa M Train, som jag hoppas kommer att handla mer om musikkarriären och sådant som jag förstår bättre. Men det var ändå riktig härlig läsning. 
 
I motiveringen till Polarprisvinsten 2011 kan man läsa: "Patti Smith är en Rimbaud med Marshall-förstärkare." Det är en fantastisk formulering! 

Kommentera här: