2016: 243 - Who do you love av Jennifer Weiner

First things first - jag älskar Jennifer Weiner! Och har så gjort sedan jag köpte hennes Good in bed och In her shoes i en av charity shopsen när jag jobbade på Golders Green Road, 2003 någon gång. Har sedan läst det jag har kommit över av henne, men hon har väl inte slagit sådär jättestort i Sverige även om jag tror att filmversionen av In her shoes, med Cameron Diaz och Toni Collette, var ganska uppskattad? 
 
(Personligen gillade jag inte den något särskilt, eftersom de bantade ner den präktiga systern till Toni Collette-storlek - en av de viktigaste bitarna av den karaktären är hur olik hon är sin syster, på alla sätt och vis, inklusive att hon inte är någon fotomodellskandidat.) 
 
Anyway. Nu var det några år sedan jag läste något av Weiner - jag ser när jag söker att jag läste om Good in bed någon gång 2013, men annars var det nog 2009 som jag läste en för mig ny bok. Underligt, för som sagt så tycker jag att hon är fantastiskt bra. 
 
Här får vi följa Rachel, som är född med hjärtfel och spenderar mycket tid i barndomen på olika sjukhus, och Andy som växer upp till hälften svart och till hälften vit med en ensamstående mamma som inte har det så fett. De träffas av en slump som barn på ett sjukhus när Rachel är inlagd och Andy har gjort sig illa, och Rachel berättar en historia för honom. Sedan skiljs de åt - Rachel skickas tillbaks till sin säng och Andy tillbaks till akutavdelningen. De tror att de aldrig kommer att ses igen. 
 
Rachel växer upp som en typiskt priviligierad "judisk prinsessa" i en liten stad i Florida. Andy i Philadelphia, med sin ensamstående, fattiga mamma - allt han har är en exceptionell talang för löpning. Rachel och Andys vägar möts, slumpmässigt, om och om igen - under tre decennier är de tillsammans, ifrån varann, gifta, skilda, i Oregon, i Aten, i NYC... ja, det är en fantastisk historia. 
 
Som alltid med Weiner är det humoristiskt men samtidigt mörkt på sina ställen. Det är en väldigt vacker berättelse, som utmanar tankar och fördomar. Jag tyckte hemskt mycket om den. 

Kommentera här: