2016: 183 - Finding Audrey av Sophie Kinsella

 
Jag har ett väldigt ambivalent förhållande till Sophie Kinsella. Jag har läst första Shopaholicboken och tycker att den är förskräcklig, men jag gillade Mina hemligheter och... ja, jag vet inte, men jag tror att det var omslaget till Finding Audrey som fick mig att bestämma mig för att lyssna på den. 
 
Och jag är så glad att jag gjorde det, för den är exceptionell. 
 
Detta är en ungdomsbok, så ingen tokig Becky Bloomwood som springer runt och flamsar här. Här har vi istället femtonåriga Audrey, som efter en svår period har drabbats av ångest och depression. Vi vet inte exakt vad det är som har hänt - inte först, i alla fall - vi vet bara att Audrey har fått sluta skolan, att hon har spenderat tid på sjukhus och att hon inte kan prata med någon utanför familjen och absolut inte kan ta av sig sina solglasögon. 
 
Vi vet även att hon har en lite småtokig familj. Tokig på ett bra sätt, då. 
 
Detta är, som ni säkert förstår, en bok om riktigt jäkliga saker men berättade med en väldigt stor skopa humor. Det är så välskrivet och så fint beskrivet - och det är inte det lättaste att göra. Riktigt bra. 
 
Hur som helst kommer hennes brors kompis Linus in i Audreys liv. Han gick på hennes förra skola - spelade en stor roll i skolpjäsen förra året och var en riktig stjärna - och han förstår. Eller försöker förstå. Han förstår att hon inte vill prata med honom, så han börjar skicka lappar genom lillebrorsan på fyra bast istället. Och till slut lyckas han till och med få henne att gå till Starbucks. Det blir första gången hon lämnar huset förutom när hon går och träffar sin fina, fina terapeut Dr Sarah. Men är hon verkligen redo? 
 
Som sagt - det är mörkt, men det är hysteriskt roligt också. Familjen är helt underbar att följa och det är roligt att det är ett par andra röster som gör pappan och storebroderns "roller" - inte alltid en höjdare i en ljudbok, men här är det verkligen det. 
 
Boken är inläst av Gemma Whelan, som jag förstår är en av skådespelarna i Game of Thrones. Som jag väl också borde våga mig på någon gång. 
 
Jag vill rekommendera denna - så varmt. Jättefin bok. 

Kommentera här: