2016: 184 - Gardet av Staffan Malmberg

Ni som följer mig på sociala medier (två olika länkar, på Instagram finns jag också och heter annzahspics) och / eller Goodreads (är Goodreads ett socialt medium? Jo, det är det nog!) vet redan att jag använde mig av någon av en klyscha när jag skrev kort om Gardet - jag kände mig nämligen drabbad av den. 
 
Jag hade inga särskilt stora förväntningar på den - den blev föreslagen som cirkelbok för en av mina cirklar, och det var många som var intresserade så jag tänkte att tja, varför inte. Jag tror att jag tänkte att det skulle bli ungefär som med Kafkapaviljongen - lite tungt och segt, sådär. 
 
Jag var kanske inte jätteimponerad av början - Johannes är pappaledig och blir svinirriterad på en motorcyklist som drar på vid ett rödljus så att dottern vaknar i vagnen. Han bestämmer sig för att det är dags att få lite ordning i Stockholm, och startar ett medborgargarde som ska hålla koll på stan. Och då sätter det fart! Gardet växer i ohejdlig takt, och innan de vet ordet av har de tagit sig vatten långt över huvudet. 
 
Samtidigt försöker han sköta sitt vanliga jobb på Stockholm Vatten, där han leder en studiecirkel om... ja, ibland om poesi, ibland om kycklingrecept - och stör sig på förmannen. 
 
Högmodet visar sig, som så ofta, vara en fatal dödssynd. Johannes - Grundaren - drar med sig massorna, och vi som läsare blir också väldigt indragna. Drabbade, var ordet! 
 
Och som så ofta när dödssynderna tas upp måste slutet bli ett av upprättelse, botgöring och försoning. Det är svårt att säga om det är ett lyckligt slut, men det är sannerligen spännande. 

Jag är hemskt glad för att detta blev en cirkelbok, för jag tycker att den var fantastiskt bra. Och det här med medborgargarde ligger ju sannerligen i tiden - därmed kryssar jag rutan "On a topic currently in the news" i BOTNS-bingon. 
 
 

Kommentera här: