2016: 187 - Världens vackraste man av Lena Ackebo

I min mammas bokhylla står en bok som heter Systrar olika som bär - det hade kunnat vara en sammanfattning av Mona och Barbro, som är huvudpersoner i denna helt fantastiska roman av Lena Ackebo. Nog för att de har växt upp i samma familj - men de har absolut ingenting gemensamt. Det är dessutom nio år mellan dem, och det rann mycket vatten under broarna under de nio åren innan Barbro föddes. Därmed har de väldigt olika uppfattningar om sin barndom och sin familjesituation. 
 
När Barbro ger Mona en charterresa till Mallorca - tillsammans med henne - i julklapp, en av de ytterst få helger som de firat ihop, förstår Mona inte vad hon är ute efter, men hon följer motvilligt med. Barbros tanke med resan är att de ska lära känna varandra bättre och Mona kan ju helt enkelt inte säga nej. 
 
Deras liv på hemmaplan är lika olika som deras personligheter. Barbro är läkarhustru till Gustaf, bor på Österlen och har flera barn. Mona bor med sin man Torbjörn i en lägenhet med utsikt över ett köpcentrum i en förort till Stockholm. 
 
Men resan får oanade konsekvenser. När Barbro blir sjuk och sängliggande träffar Mona Världens vackraste man, en engelsman som heter Albert som driver restaurangen Albert's Hall. Mona blir upp över öronen förälskad och Barbro misstänksam mot den här föråldrade strandraggaren. Men hon måste ju tillstå att han är tjusig. Och trevlig också. 

Det är roligt, rörande, tragiskt, komiskt, observerande, mänskligt, sorgligt, insiktsfullt och riktigt jäkla skitbra. Rekommenderar den till alla - den är helt enkelt underbar! 

Kommentera här: