2016: 192 - Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske av Emmy Abrahamson

Jag har läst flera av Emmy Abrahamsons böcker förut, med stor behållning - Min pappa är snäll och min mamma är utlänning var en av de roligaste böckerna jag läste under 2015, och sviten om Filippa som åker till London är också riktigt bra (Only väg is upp, Stjäla the show och Make it stort). Naturligtvis kunde jag därmed inte motstå att läsa, eller snarare lyssna på, ännu en bok av henne med formidabel titel - Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske, alltså. 
 
Och ja, det är jag glad att jag gjorde - den var ypperligt ackompanjemang till en eftermiddag tyngd av allergier och administration. 
 
Julia bor i Wien och arbetar som engelsklärare på Berlitz. Hon är fruktansvärt trött på sitt jobb, där hon är noga med att inte avslöja att hon egentligen är svensk. I drömmarna är hon författare, men det är alltid någon som redan har tagit hennes romanidéer, hon fördriver tiden med att svara på marknadsundersökningar och gå på hörseltest fast hon inte alls behöver det, och hon drömmer om att bli kompis med Elfride Jelinek, som bor i samma trappuppgång. Hon går ut ibland med kompisen Leonore, men helst av allt vill hon bara vara hemma och klappa katten. 
 
Men så träffar hon Ben. Som är karismatisk, spontan, gränslös, rolig och skitsnygg. Det är bara det att han dricker lite för mycket. Och luktar lite illa, faktiskt. Och, ja. Han bor under en buske i en park också. 
 
Julias fördomar utmanas genast - det är ju inte direkt standard att vara ihop med en uteliggare. Det blir en stormig kärlekshistoria som tar sina vägar om campingplatser i Kanada, bland annat, och även om det är en rar historia är den absolut inte sockersöt. Går det verkligen att kombinera dessa motpoler? 
 
Låter det som en osannolik historia? Det är det faktiskt inte - stora delar av den är helt sann och handlar om hur Abrahamson själv träffade sin man. Ja, det är faktiskt sant! 
 
Jag tyckte mycket om boken och rekommenderar den varmt. Det är nyttigt att utmana sina förutfattade meningar och är det något jag har lärt mig det senaste året är det att tänka på att vi inte vet ett smack om de flesta i våra liv, och att det är ganska nyttigt att tänka på det ibland innan man dömer och skäller. 
 
Jag kryssar rutan "Set in another country" i BOTNS-bingon. Kanske lite tråkigt att välja en svensk bok, men den utspelar ju sig faktiskt i Österrike och Kanada. I backspegeln kanske jag skulle ha använt denna till "Six or more words in the title", men nu... gjorde jag inte det. ;) 

Kommentera här: