2016: 194 - Svart som natten av Ann Cleeves

Ann Cleeves är ännu en sådan där författare som jag inte kommit mig för att läsa, av något outgrundlig anledning. Brittisk, kvinnlig deckarförfattare - ticks all the boxes - men det har inte blivit av. Kanske för att jag inte sett någon av TV-serierna... men det ska jag göra något åt så fort jag hinner. 
 
Detta är alltså första boken om Jimmy Perez på Shetlandsöarna. En av de mest lockande sakerna var ju naturligtvis att få reda på hur någon som heter Perez har hamnat på Shetlandsöarna - men det var lätt förklarat. Spanska armadan, ni vet. 
 
Nå. 
 
En kall januarimorgon är singelmamman Fran på väg hem efter att ha lämnat sin dotter Cassie i skolan. Det är kallt, kargt och ödsligt. Plötsligt får hon syn på ett underligt bylte i snön - och känner genast igen grannflickan Catherine Ross, som blivit strypt med sin egen röda halsduk. 
 
Nyheterna sprids hastigt i Lerwick, där alla känner alla. Jimmy Perez och Shetlandspolisen får förstärkning från Skottland, och snart tror alla att de vet vad som har hänt. Nog måste det vara byfånen Magnus Tait som varit framme? För ett antal år sedan försvann en ung flicka vid namn Catriona, och "alla" visste att det var Magnus som var inblandad. Men man har aldrig hittat hennes kropp... 
 
Perez struntar i ryktena och bestämmer sig för att gå till botten med det hela. Men medan han gör det blir ryktena bara mer illvilliga, och snart vet ingen vad de ska tro. Allra minst de som tror sig veta mest... 
 
Ja, det är långsamt och lågmält, vilket inte nödvändigtvis är min grej - men jag tyckte mycket om boken, trots att jag kanske tycker att den var lite onödigt lång. Jag vill veta mer om vad som pågår däruppe! Tyvärr råkade jag läsa baksidan av en av de senare böckerna och det var lite tråkigt för då fick jag reda på något jag hellre hade velat få reda på på annat vis, men så får det vara. 
 
Spännande är det i alla fall, på ett ganska mysigt sätt - även om sanningen bakom vad som hänt förstås är allt annat än mysig. Brrrr! 
 
(Originalet heter Raven black och jag undrar verkligen varför översättaren inte valde att kalla boken Korpsvart istället - men det lär jag väl aldrig få veta...!)

Kommentera här: