2016: 207 - Stolthet och fördom av Jane Austen

 
Ja - kan ni tro det? 
 
Jag lånade Stolthet och fördom av min fantastiska svensk- och engelsklärare på skolavslutningen i åttan. Det var 1997 - om minnet om att det var i åttan stämmer. 
 
Sedan dess har jag försökt läsa den. Ganska många gånger. Det har inte gått sådär himla bra. Men det visade sig att ljudbok passade alldeles ypperligt, för jag lyssnade på den under en regnig lördag, medan jag lagade mat, löste korsord och bara hade det gott. Perfekt! 
 
Jag behöver knappast skriva så mycket om handlingen eftersom alla andra har läst den för längesen - men jag kan säga att den var både rolig och skarp, att jag blev jätteirriterad på Lydia och att jag nu ser fram emot att se TV-serien med Colin Firth. Den har man ju hört nästan lika mycket om som romanen själv! 
 
Jag läste ju Northanger Abbey på universitetet och hade stort utbyte av den. Nu när jag kommit över Austentröskeln hoppas jag att jag kommer att fortsätta, för vilken kvinna hon var! 
 
Jag kryssar rutan "Classic that you should have read in school" på BOTNS-bingobrickan - inte för att den någonsin funnits med på någon litteraturlista, varken i skolan eller på universitetet, men eftersom jag lånade den av fina Ingela så borde jag naturligtvis ha läst den då. För nitton år sedan...! Jag stryker även "Bok du ägt längst men ännu inte läst" i Bokutmaningen 2016. 
 
Joanna David, som läste in denna, var med i BBC-serien förresten - hon spelade Mrs Gardiner. Hon har även spelat Dowager Duchess of Yeovil i Downton Abbey

Kommentera här: