2016: 214 - Dumplin' av Julie Murphy

 
Åh, vad jag har längtat efter Dumplin', ända sedan jag fick höra talas om den. Och åh, vad glad jag blev för recensionsexemplar från Lavender Lit
 
Willowdean bor i en liten stad i Texas tillsammans med sin mamma. Hon är tjock - hon säger gärna att hon är just tjock, varför hymla? - och hon är helnöjd med hur hon ser ut. Har alltid varit. Det är så befriande att det är inte klokt att läsa om hennes inställning till sin kropp, även om man får en lite besk smak i munnen när hon beskriver andra som är tjocka som en "sämre sorts" tjock. 
 
Men hon är tonåring. Det är så tonåringar resonerar ibland. Det jag gillar är ju att för en gångs skull får någon tycka att det är okej att inte vara smal. Det är ju normalt inte det som skildras. Jag tror att väldigt många tror att alla som är tjocka inte vill något hellre än att bli smala. Think again, liksom. Det finns många som är nöjda med sig själva fast de inte drar storlek 38. 
 
Hennes mamma har aldrig kallat henne för något annat än Dumplin' - därav titeln. Jag väljer att inte tolka det som nedsättande. Vem älskar inte dumplings? Mamman vann hur som helst en skönhetstävling i staden där de bor innan Willowdean föddes, och hon är numera smått besatt av tävlingen. Hon projektleder hela schabraket varje år och har många gånger föreslagit att Willowdeans bästa vän Ellen ska ställa upp... dock aldrig att Willowdean själv skulle göra det. 
 
På jobbet träffar Willowdean privatskolekillen Bo, och de fattar tycke för varandra - men Will är rädd att han vill hålla henne hemlig, när det egentligen är något helt annat han har i kikaren. Och i skolan träffar hon Mitch, fotbollsspelaren som har hedervärda avsikter. Innan hon vet ordet av är hon mitt i en kärlekstriangel - ja tänk, till och med tjocka tjejer kan få älskas och åtrås! Dubbelt upp! Hur som helst känner hon sig osäker och som om självförtroendet vacklar... 
 
Willowdean bestämmer sig för att visa vad hon verkligen går för och tillsammans med några vänner som inte heller följer idealen dyker hon upp på registreringsdagen. För det är inte hon som ska behöva ändra på sig. Det är tävlingen. 
 
Jag älskar denna boken. Helt otroligt bra. Sund, varm, vettig, rolig, ärlig, ömsint och kärleksfull. Willowdean är min nya idol och jag önskar att hon blev alla tonårstjejers förebild. 
 
Ett par citat ur den engelska utgåvan: 

“I hate seeing fat girls on TV or in movies, because the only way the world seems to be okay with putting a fat person on camera is if they’re miserable with themselves or if they’re the jolly best friend. Well, I’m neither of those things.” 
 
“This is me. Back me up or back the fuck out.”
 
Extrapoäng för det fantastiska svenska omslaget! Jag gillar det engelska också - se nedan - men det svenska är så otroligt snyggt att jag skulle vilja ha det på väggen. 
 
1 Mrs E:

skriven

Håller med, älskade boken!

Svar: Så himla bra!
Anna

Kommentera här: