2016: 46 - Homecoming Queen av Moa Herngren

Jag visste inte alls vad jag skulle förvänta mig av denna, eftersom jag inte kunde få upp baksidestexten i min eboksapp, och det var länge sedan jag lade till den i läslistan. Men - jag förstod ju att det hade varit något som lockade med baksidestexten och nu hittade jag den och förstår vad det var: 
 
"I en håla vid världens ände - fylld av gud och djävulen och cheerleaders och män i vita kåpor - befinner sig My. Så långt från teveserierna man kan komma...

Mom, hennes värdmamma - som är fast förvissad om att satan finns överallt och att det gäller att passa sig - tillåter henne knappt någon frihet alls. Mom ger henne till och med ett amerikanskt namn för att det blir så krångligt med My på engelska. Hon blir amerikanska Tessie. Tessie får kompisar, börjar dejta en kille, lär sig köra bil och rider.
Hon anpassar sig till sin nya värld och lyckas ”spela med”, men känner sig vilsen och annorlunda. Trots det blir hon nominerad till Homecoming Queen, en titel likvärdig med Miss World i den lilla Owensville. På bara några månader har hon lyckats göra intryck, bli populär, men det är inte hon, det är inte My. Vem nu My är? Kanske har hon varit borta så länge att hon har tappat bort sig själv."


Ja - My är alltså utbytesstudent från Sverige. Hon hade hoppats på kaliforniska stränder eller floridanskt fluff, men nä. Hon hamnar i Redneck Land så det stänker om det. 

Det blir faktiskt en psykologisk thriller av det hela. Det är ganska läskigt att läsa hur hennes obehag och illamående liksom växer hela hela tiden och hur Mom bara blir galnare och galnare. Och hundarna! 

Men - det går inte så långt som det hade kunnat göra. På gott och ont får man väl säga, för jag tycker ju att det hade varit intressant om det hade dragits ännu mer till sin spets. Nu gör det inte det utan det blir high school-film av det. Men det gör ingenting det heller, det är en trevlig, lättläst och snabb bok och Moa Herngren är en väldigt duktig författare. Jag har tidigare bara läst Jag ska bara fixa en grej i köket av henne, som är en väldigt annorlunda bok, men båda är riktigt bra. 

Ja. Det är en talangfull familj, de där Herngrenarna! 

Kommentera här: