Tisdagsutmaningen: Kokböcker och middagsskildringar

 
 
Ett underbart tema på Kulturkollo denna veckan - vi går nämligen in i köket! Och snackar kokböcker och middagsskildringar! Två av mina favoritämnen. 
 
Jag samlar på kokböcker, skulle man väl kunna säga. Har en hel hylla full i köket - många köpte på second hand lite på kul, men även en hel del Jamie Oliver, Nigella Lawson, James Martin, Nigel Slater... ja. Det är många britter. För vem har sagt att britterna saknar matkultur? Det gör de ju verkligen inte. 
 
Hur som helst så följer naturligtvis veckans utmaning detta temat, och uppgifterna är som följer: 
 
Finns det någon kokbok du älskar trots att du faktiskt inte använder den särskilt mycket?
 
 
Jag använder nästan ingen av mina kokböcker särskilt mycket. Jag läser dem för inspiration och för att titta på bilderna... lagar mat gör jag helst på en höft. Det är en kreativ process för mig, som inte kan rita och sådär. 
 
Och hon älskade dem alla! Men den jag tänker på först och främst är denna, 100 Pasta Sauces, av Diane Seed. Ni ser hur vackert illustrerat omslaget är - hela boken är sådan! Recepten är kantade av färgglada teckningar och det finns inte ett enda foto - dock underbara målningar av alltifrån människor till citroner och auberginer. En helt underbar bok, som jag köpte för 50p i en välgörenhetsbutik i Golders Green i London för kanske 13 år sedan. 
 
Det motsatta då, vilken kokbok är den mest nerkladdade och använda i bokhyllan där hemma?
 
 
Den allra mest använda är nog Nigella Express av Nigella Lawson - jag älskar Nigella. Hennes How to eat är en bibel i sig själv. Men Nigella Express har bott på många ställen tillsammans med mig, och har inspirerat till många goda middagar i goda vänners lag - så det är nog faktiskt den som är mest använd - mycket för att andra har använt den också. Vilket förstås är superhärligt. Jag vill fortfarande prova att göra margaritaglassen - fast utan tequila då - och det finns en asiatisk biffsallad som ser så oerhört god ut.. mmm. Jag får nog läsa om den snart! 
 
 
 
Måste få lägga med en bonusbok också - Mrs Beeton's Everyday Cookery som också är köpt för en spottstyver för något pund för längesen. Kom ut 1890 så ni kan ju tänka er själva vilka oerhörda recept den innehåller, med inälvsmat och instruktioner för hur man typ vränger en gris, och så. 
 
Bonusuppdrag: Har du någon favoritskildring på film eller i litteraturen av just mat? Berätta gärna!
Spontant tänker jag förstås på Julie & Julia - både boken av Julie Powell och sedan filmen med Amy Adams och Meryl Streep. Wow, bara wow! 
1 Boklysten:

skriven

Vilka härliga kokböcker - helt plötsligt blev jag vansinnigt sugen på pasta.

Svar: Det var du inte ensam om :-)
Anna

2 Kulturkollo/Viktoria:

skriven

Åh, den där 100 Pasta Sauces måste man ju kolla in. Annars verkar vi ha rätt lika uppfattning om kokböcker och matlagning. Jag höftar också väldigt och mycket och älskar ju Nigella... Och vet du, delar av Mrs Beeton's Everyday Cookery kom ju i nytryck för en massa år sedan. Köpte en kokbok med marmelad och syltrecepten där ut på Fortnum &Mason för några år sedan.

Svar: Ja, det finns massor av nytryck av Mrs Beeton - och en massa nyutgåvor där de pusslat ur olika böcker och skapat nytt... på gott och ont, får man väl säga. Men Diane Seed ska du absolut kolla in om du får chansen, den är så himla fin!
Anna

3 Marie Eggimann:

skriven

Men vilka fina böcker, jag tror inte jag har en enda kokbok av Nigella.

Svar: Visst är de? Jag rekommenderar verkligen Nigellas böcker, de är ljuvliga.
Anna

4 Fröken Christina:

skriven

Diane Seeds bok är underbar vacker. Jag vill äta pasta i Toscana nu bara jag ser boken. MMMM.

Svar: Ja, den är helt otrolig! Det är en ren fröjd att bläddra i den. Dessutom fick jag en massa spännande idéer första gången jag tittade i den - valnötter, citroner... mmm!
Anna

5 Monika:

skriven

Julie & Julia borde jag ju ha tänkt på. Älskar också kokböcker, men jag har förbjudit mig själv att köpa fler :)

Svar: Jag älskar Julie & Julia! Både boken och filmen, så himla härliga.
Anna

6 Bara brittiskt:

skriven

Jag skulle vilja komma på middag hos Nigella bara för att hon är kompis med Richard E. Grant. :D

Svar: Ja, det hade inte varit så dumt. Jag skulle vilja gå omkring i hennes skafferi ett tag också...
Anna

7 Bakbokmat :

skriven

Känner att jag bara MÅSTE skaffa mig en Nigella-bok. Såg några av hennes tv-program och gillade dem skarpt.

Svar: Ja, det tycker jag att du ska göra! Nigella Express är då min favorit, men How to eat, How to be a domestic goddess (mest bakverk och sådant) och Forever Summer är också väldigt fina.
Anna

Kommentera här: