2016: 180 - Opp och hoppa, morfar prosten! av Eva Bexell

 
 
Tredje boken om Anton, Carl, morfar prosten och alla runtomkring - jag har inte så mycket mer att tillägga. Kaotiskt, roligt, varmt och alldeles underbart. Alla borde lyssna på Margaretha Krook! 
 
Sedan vill jag, nu när jag skriver om den sista boken i serien, även nämna Karin Stjernholm Raeder och hennes fantastiska illustrationer. Man missar ju dem i ljudboken av naturliga skäl, men de är superfina. Kolla prosten här ovan, liksom! :-) 
 

Ja, men hur kollar man upp hur man stavar till besserwisser?

Jag har så mycket gemensamt med Jesper Rönndahl (vilket förstås är lämpligt eftersom vi ska gifta oss). Särskilt det där med besserwisserdraget. Haha. 
 
Det diskuterades i en Facebookgrupp häromsistens om det heter "släkt till släkten" eller "släkt i släkten" när man talar om släktingar via ingifte, så att säga. För min del heter det, odiskutabelt, "släkt till släkten" men det visade sig både i gruppen och i verkliga livet att alla inte höll med. 
 
Därför var min inneboende besserwisser tvungen att fråga Språkrådet på Twitter - denna fantastiska tjänst. Och tack och  lov hade jag rätt, annars hade jag fått gräva ner mig. 
 
 

Tisdagsutmaningen - Lånat, bytt och fått

 
Veckans tema på Kulturkollo är lånat, bytt och fått - ett hedervärt sådant! Veckans utmaning är således en liten enkät på temat: 
 
Hur många biblioteksböcker har du hemlånade just nu? 
Inga alls. Jag har mer än tillräckligt att läsa, minst sagt. Hade jag börjat låna biblioteksböcker också hade jag väl fått ta tjänstledigt ;-) 
 
Vilken var den senaste boken du fick?
Pappa betalade åt mig på loppisen för några helger sedan och jag kom på nu att jag nog inte betalat tillbaks de 46 kronorna det kalaset gick på! Och jag kan förstås inte heller berätta vilka alla 23 pocketarna var, men det var bland annat Den tredje hustrun av Lisa Jewell och en massa andra godbitar. 
 
Vilken var den senaste boken du gav bort? 
Mamma fick Livet går vidare av Karin Wahlberg i födelsedagspresent i lördags, fortsättningen på Än finns det hopp. Och veckan dessförinnan gav jag bort Guernseys litteratur- och potatispajsällskap av Mary Ann Shaffer till B på jobbet. 
 
Vilken var den senaste boken du bytte till dig och mot vad? 
Jag har tänkt och tänkt, men jag vet faktiskt inte vad det kan vara. Jag byter ju gärna boktips med folk, förstås, men jag kan inte komma på att jag har bytt böcker med någon på många herrans år. Men jag kan ju berätta vilken min senast "glömda" bok var, och senast "upplockade" dito? Den glömda var den förskräckliga Den vita massajen av Corinne Hofmann, som jag själv hittade i Hvitfeldtskas aula. Senast upplockade var Gunnar av Bob Hansson, på bokhotellet Gästis i Varberg där man får ta med sig en bok när man checkar ut :-)  
 
Vad läser du just nu och hur fick du tag på den boken? 
Jag lyssnar på Opp och hoppa, morfar prosten av Eva Bexell på Storytel, och så läser jag Millie Birds bok om döda saker som jag köpte på Pocketshop på Landvetter i december, samt Vår egen lilla hemlighet av Ninni Schulman via BookBeat, och Love, Nina av Nina Stibbe som kommer ifrån Library Genesis!