2016: 149 - Jack av Christina Lindström

Jag måste göra en fuling med denna, för det är så himla bra att jag inte vet hur jag ska skriva. Alls. Därför får förlaget berätta: 
 
"Vi spelar Counterstrike och skrattar, och resten av natten ligger vi under Frejas rödprickiga, svala påslakan och kysser varandra. Hennes haka blir öm av min skäggstubb. 

Jack är den snygga och coola killen, som är grym på innebandy och får alla tjejer han vill ha. Freja har en lite för stor näsa, en rosa stickad mössa och tycker om att titta på sälar. De är ett omaka par på papperet, men när de träffas i ett badrum på en fest kan ingen av dem värja sig.
 
De faller handlöst för varandra och allt känns helt rätt. Men så hinner Jacks historia ikapp dem. I grundskolan var han en mobbare och han har ett förflutet inom nazistiska rörelser.
 
Jack har förändrats, men för Freja blir det snart obehagligt uppenbart att Jack inte är den hon trodde att han var. " 
 
Så bra! Herregud! Jag var helt fast och det var längesedan jag blev så otroligt engagerad i en bok. Helt underbar! Och så utspelar den sig i Göteborg, vilket jag alltid gillar. 
 
Men - den har ett fel. Som jag störde mig på så att jag höll på att gå upp i limningen, för det är så otroligt bra. 
 
Vid ett tillfälle sitter Jack på spårvagnen. Spårvagnen. Och tittar ut över Selma Lagerlöfs torg! Det går ju inte! Närmaste spårvagn ligger 4,6km ifrån Selma Lagerlöfs torg. Möjligen något kortare åt andra hållet, men det är inte så troligt att Jack satt vid Kviberg och tittade över älv och berg... och det är inte okej. Det är så lätt att kolla upp sådant här och jag blir irriterad. Jag släppte beskrivningen av hans pappas lägenhet "mittemot Stigs Center", för med lite god vilja kan man få ihop det, men spårvagn och Selma Lagerlöfs torg är icke med varandra förenliga. Så det så. 
 
Men i stort är det en fantastisk bok. LÄS. Och ge till alla tonåringar du ser! 
1 Christina Lindström:

skriven

Pinsamt är bara förnamnet! Till mitt försvar får jag säga att Jack 1) åkte buss till sin pappa från i första versionen av manuset. Jag fick förslaget att ändra och gjorde det. Dessutom 2) läste min man (som har bott många år i Gbg och har pendlat dit dagligen i elva år) manuset innan det gick till tryck och han reagerade inte på missen. Med andra ord: Det är alla andras fel! ;-) /Författaren själv P.S Roligt att du gillade boken i övrigt!

Svar: Hej Christina!
Åh, vad roligt att höra ifrån dig! Att fela är mänskligt, och jag förstår ju precis hur det har gått till :) Det är bara en sådan där "pet peeve" som jag har - jag älskar när miljöer som jag känner väl blir rätt men blir lika irriterad när det blir fel. Och du vet - för mig är det ju mammas gata. Jag är uppvuxen i Backa och gick i skolan på Selma Lagerlöfs torg - och åker där förbi flera gånger i veckan - därmed sticker ju de platserna ut särskilt. Men hade det handlat om t.ex Frölunda eller Örgryte hade jag inte haft en aning om om spårvagnen går till en viss hållplats eller inte - andra göteborgare som inte är så vana vid Hisingen kommer alltså förmodligen inte ens att märka det!

Tack igen för att du tog dig tid att kommentera - det är alltid lika roligt att höra ifrån författaren! Jag ser nu fram emot att läsa Hälsningar från havets botten - kanske hinner jag redan i helgen :-)
Anna

2 Marie:

skriven

Ja den vill jag absolut läsa

Svar: Det måste du göra, den är fantastisk!
Anna

Kommentera här: