stories from the city - Bokbloggsjerka 27-30 maj

Bokbloggsjerka 27-30 maj

Vår bokbloggsjerkaguru kommer till Göteborg för att lyssna (och titta!) på Håkan Hellström nästa vecka. och därför cirkulerar veckans jerka kring musik i litteratur. Frågan lyder: Har en av dina favoritartister utkommit med en bok som du tycker att vi ska läsa? Kan du ge exempel på en bok som har en stark koppling till din favoritgenre? Envisas en av dina favoritförfattare med att ”spela” musik i böckerna som du absolut inte gillar? Eller….?
 
 
Jag upptäckte ganska nyligen att Stuart David, före detta basist i ett av favoritbanden Belle and Sebastian, har skrivit en bok om bandets första år ihop. Den var inte helt lätt att få tag i, och jag hade planer på att köpa den under min Londonresa tidigare i maj - men samma dag som jag satt och pratade om den med Camilla upptäckte jag att den fanns på Adlibris - och billigare än om jag hade köpt den på Foyles! Så nu ligger den här på köksbordet bredvid mig. Jag har inte läst den ännu - sparar den till ett bra tillfälle när jag kan sätta mig till riktigt skönt med en stor kopp kaffe och sträckläsa hela texten på en gång. Och jag längtar! Kanske nästa helg :-) 
 
Jag kan inte komma på någon författare som "spelar musik" jag inte gillar i sina böcker, däremot en som spelar min favoritmusik i nästan varenda bok - eller åtminstone citerar den i ett förord eller efterord. 
 
   
 
Det är storfavoriten David Levithan som allt som oftast spelar The Magnetic Fields i sina böcker. Det är så härligt att läsa en riktigt bra bok och plötsligt komma över en favoritlåt mitt i alltihop! 
 
 
En annan fantastisk "musikerbok" är Hågkomster ur ett dåligt minne av Tom Alandh, som handlar om Monica Zetterlund. Nu är det alltså Alandh som skrivit boken efter Monica Z:s berättelser, men det är hon själv som läser ljudboken och det är underbar lyssning. Lite opolerat sådär och utan ursäkter. Kanonbra! 
 
Så vill jag gärna nämna en favorit till, även om den mer är en sorts antologi än något annat. Jag köpte den till mamma och pappa i julklapp för många år sedan. 
 
 
 
Ringo Starr älskar att få vykort och det visste förstås hans bandkamrater. Här har han alltså samlat massor av vykort från Paul, George och John med familjer i en underbar "coffee table-bok" - så fin att bläddra igenom och skratta gott! 
 
1 Monika:

skriven

Belle and Sebastian känner jag faktiskt inte alls till. Får nog ta och kolla upp vad det är för något :)

Svar: De är väldigt speciella, men oerhört charmiga! Hör av dig om du vill ha tips :)
Anna

2 Hanneles bibliotek :

skriven

verkar vara en rolig bok

Svar: O, ja! :)
Anna

3 Vargnatts bokhylla:

skriven

Åh den där Ringo Starr boken hade varit en grym present åt min pappa.

Svar: Den finns säkert fortfarande att få tag i, den är SÅ fin.
Anna

4 Boklysten:

skriven

Ringo Starrs bok låter som något för mig.

Svar: Den är underbar, jag rekommenderar den till alla!
Anna

5 Holavedsbruden Ewa K:

skriven

Ringo Starrs bok tror jag att jag skulle gilla.

Svar: Det tror jag också att du skulle göra, den är så fin!
Anna

6 A ROOM OF MY OWN:

skriven

David Levithan verkar intressant!

Svar: Det är han - allt han har skrivit är utmärkt.
Anna

7 Lotten:

skriven

Inser att de flesta nog har bättre koll än jag på bra böcker om musik :-)

Svar: Jag är inte så inne på musik nu som jag var när jag var yngre, men när det väl gäller att komma med tips så har jag tydligen inga problem att radda upp dem ;)
Anna

8 Anonym:

skriven

Du hade några tips. Kul!

Svar: Ja, det brukar bli en handfull :)
Anna

Kommentera här: