Veckans ord - E

Veckans ord hos enligt O är denna veckan på bokstaven E, och är som följer: 
 
elefant
engagemang
envishet
epidemi
estetisk
 
   
 
      
 
Jag har varit småsugen på Sara Gruens Water for Elephants ett tag, då många vars omdömen jag brukar lita på och hålla med om hyllar den till skyarna - men så såg jag häromdagen att en god vän till mig som visserligen har lite annorlunda smak än jag men ändå brukar befinna sig på ungefär samma plats avskydde den. Antagligen kommer jag ändå att ge den en chans, men nog blir man lite osäker när man ser sådana totala sågningar? 
 
En karatktär som jag älskar och som visar ett stort engagemang i sitt yrke är Mr. Anderson, eller Bill, i The perks of being a wallflower av Stephen Chbosky. Jag har själv haft turen att ha engagerade lärare under min skoltid när jag låg lite före i svenskan på lågstadiet - hade det inte varit för Monica och fröken Anna-Stina finns det en stor risk att jag bara hade varit totalt uttråkad i tre år och kanske tröttnat totalt på språk och litteratur. Så blev det, som bekant och som tur är, inte. 
 
Jag vet inte riktigt varför, men den första karaktären jag kom att tänka på när jag såg ordet envishet var Kate Ryan i Maeve Binchys fina roman Eldflugornas sommarHon drabbas av en olycka som gör att hon blir rullstolsbunden, efter att ha varit en extremt fysiskt aktiv person. Men hon ger minsann inte upp - hon ska inte förlora sitt liv bara för att hon förlorat kraften i sina ben. Hon var ganska envis innan också, ska tilläggas :-) 
 
I Karin Wahlbergs första roman om Lasarettet, Än finns det hopphärjar polioepidemin i Sverige. Jag blev väldigt fäst vid romanen även om jag tycker att det är lite väl mycket folk inblandade, och jag insåg hur lite jag faktiskt visste om polio. Fascinerande, lärorikt och mycket bra. 
 
Ännu en omedelbar association när jag läste ordet estetisk var till Sebastian Flyte i Brideshead Revisited av Evelyn Waugh. Åtminstone den unge Sebastian är en typisk estet - han vill inte veta av något som inte är skönt och vackert. Det är vin, arkitektur, blommor och konst för hela slanten för den unge Lord Flyte. 
1 Hanneles bibliotek :

skriven

bra böcker du kom på!

Svar: Tack, vad roligt :)
Anna

2 Robert W:

skriven

Än finns det hopp verkar intressant!

Svar: Den är jättebra! Persongalleriet är lite väl stort kanske, men det är en väldigt bra bok. Wahlberg är skicklig!
Anna

3 enligt O:

skriven

Liten sugen på elefantboken, men har inte fått tummen ur att läsa den ännu. Älskar The Perks of being a wallflower och läraren! Nyfiken på dina andra böcker. Intressanta svar!

Svar: Ja, jag är ambivalent till de där elefanterna. Vi får se hur det blir.
Wallflower, ja, den är ljuvlig. Har du sett filmen? Också väldigt bra.
Anna

Kommentera här: