2016: 308 - Glöm mig av Alex Schulman

 
 
Jag har sett fram emot denna boken sedan jag först hörde talas om den, och blev hemskt glad när den dök upp på Nextory tidigare än jag hade förväntat mig. Jag förutspådde att jag antagligen skulle läsa den på en kväll - nu tog det en tidig morgon också, men det var praktiskt taget i ett svep. 
 
Kära ni - detta är SÅ BRA. Jag är svag för Schulman, jag tycker att hans tidigare böcker har varit väldigt fina, jag tycker att han var ganska rolig när han var elak i den svenska bloggvärldens begynnelse och jag tycker att Alex & Sigges podd är bra, jag tycker att föreställningarna har varit bra - alltså är jag i stort ett fan. 
 
Nu är jag ett jublande fan. Detta var en solklar femma för mig på Goodreads, och det händer inte så ofta. 
 
Jag läste recensionen i DN igår, där recensenten jämför den med en sorts loggbok av smärtsamma minnen såväl som vackra dito, och det kan jag hålla med om. Och det är gräsligt att läsa berättelserna om barndom, ungdom och vuxentid - med en gravt alkoholiserad mamma. Detta är ju ingenting som vi andra har vetat om, trots att Lisette Schulman var en någorlunda offentlig person. Detta tack vare att hon varit omringad av medberoende personer som skyddat henne. Så stark är nämligen den sjukdomen också. 
 
Det är så välskrivet. Så stilsäkert. Så genomarbetat. Jag är djupt imponerad av sättet Schulman har hanterat berättandet av en förskräcklig berättelse - och även skildrandet av de sista, fina, nyktra åren. 
 
Somliga Schulmanskritiker tycker att man inte får skriva böcker om personer som inte kan försvara sig. Det tycker jag att man får. Man får alltid berätta om sina egna upplevelser - och boken är dessutom dedikerad till bröderna, Niklas och Calle, med en notis om att "detta är mina minnen, de kan, med all respekt, skilja sig från era". (Exakt så står det inte men jag har inte texten framför mig. Det är andemeningen.) 
1 Anna:

skriven

Jag har också läst den i helgen och texten är skriven och tidsiland tills på tisdag. Håller med dig i allt! Så glad över att jag inte bara slentrianmässigt hoppade över som jag brukar när det är kändisar ...

2 Carro:

skriven

Åh vad kul! Nu ser jag ännu mer fram emot att läsa den!

Svar: Ja, jag hoppas att du kommer att tycka om den lika mycket som jag gjorde!
Anna

3 Hanneles bokparadis:

skriven

ska snart läsa denna.

Svar: Hoppas du tycker om den - jag tyckte verkligen att den var fantastisk.
Anna

4 Boklysten:

skriven

Funderade på att läsa den men bestämde mig för att hoppa över.

Svar: Man kan ju inte läsa allt :-)
Anna

5 Evelina:

skriven

Detta är en bok som jag inte riktigt kan bestämma mig för om jag vill läsa eller inte ;) Vi får se hur det blir.

Svar: Jag tycker att du ska ge den en chans. Den är fantastisk.
Anna

6 Monika:

skriven

Det må vara dumt, men Alex Schulman är en person jag bara inte tål, så jag låter bli den här boken :)

Svar: Jag tycker faktiskt att du gör ett misstag där! Men - tål du honom inte så går du antagligen in i boken med fel attityd ändå, så du gör säkert rätt :)
Anna

Kommentera här: