2016: 312 - Grimmen av Åsa Larsson och Ingela Korsell

 
Jag läste första boken i PAX-serien i juni, Nidstången, och gillade den skarpt - detta är andra delen. 
 
Jag skrev såhär som inledning då för några månader sedan - det funkar en gång till, förutom att jag passerat 34-årsgränsen:
 
"Detta är alltså urban fantasy för mellanstadieåldern (och nyfikna 33½-åringar). Alrik och Viggo är bröder, som har hamnat i familjehem i Mariefred eftersom deras mamma dricker för mycket. De hamnar hos Anders och Laylah, allt-i-allo och tandläkare, som är schyssta och bra föräldrar. Men det blir inte bara frid och fröjd - i skolan finns Simon och hans gäng som är taskiga. Till råga på allt är Simons pappa träslöjdslärare på skolan."
 
När vi nu möter Alrik och Viggo igen har Mariefred drabbats av en best som attackerar människor. Vad är det för något? En hund? En varg? En varulv? Eller kanske till och med en hamnskiftare? De söker sig förstås till vännerna och väktarna Magnar och Estrid för hjälp med att försöka ta itu med besten. Till slottet kommer även en häxmästare, Damir - men är han verkligen att lita på? 
 
Och det är inte bara övernaturliga problem de måste tampas med - det är ju Simon och hans gäng som håller på och jäklas också. Bland annat snor de Alriks nya fina cykel... 
 
Detta är en så fin kombination av otroligt spännande berättelser, mytologi och socialrealism - ett väldigt bra koncept! Jag förstår varför dessa böckerna toppar bibliotekets listor för de är verkligen kanonbra. Lagom långa och intressanta hela vägen igenom. Superbra. 
 
Och - fantastiska illustrationer av Henrik Jonsson! 

Kommentera här: