2016: 316 - Fahrenheit 451 av Ray Bradbury

 
Jag läste denna i en kurs på gymnasiet och tyckte väldigt mycket om den. När vi skulle välja cirkelbok senast hade Oskar med denna som ett av sina förslag i genren "dystopisk science fiction" - och trots att jag redan hade läst en röstade jag på denna för jag tycker verkligen att alla ska läsa den. (Vi brukar undvika att välja titlar som folk redan har läst, om det inte är så att personen som har läst inte har något emot att läsa om den - jag plöjer ju en del men somligt vill man ju verkligen diskutera också.) 
 
Nu läste jag inte om den i tryckt form, men jag lyssnade på den i omgångar under förra veckan. Den är därför inte helt färsk i minnet och jag håller denna text kort därför. 
 
En snabb överblick - Guy Montag arbetar som brandman i en dystopisk framtid där brandmän inte släcker bränder - de bränner böcker. Det hela handlar alltså mycket om censur, diktatur, "storebror ser dig" och total förlust och avsaknad av kultur. 
 
Den är inte lång och inte svårläst, och även du som inte uppskattar dystopi och sci-fi kan nog tycka om den. Om inte annat bör alla läsa den, särskilt i dagens samhälleliga klimat där vi, om vi inte passar oss, kommer att befinna oss i en sann dystopi inom ganska kort... 
1 Joelinda:

skriven

Otroligt snyggt omslag!

Svar: Visst är det? Så himla smart.
Anna

Kommentera här: