2016: 293 - Flykten av Jesús Carrasco

Det finns många bra saker med att bokcirkla - en av dem är att det får mig att läsa böcker som jag annars inte hade valt. Så är definitivt fallet med Flykten av Jesús Carrasco. 
 
Jag skrev ju lite grann igår om hur jag tenderar att hamna i hemtama miljöer och genrer när jag väljer böcker, och detta är en spansk berättelse som väl inte direkt lockade mig när den valdes ut. Jag hade svårt att komma igång med den - försökte med både lyssning och läsning men höll på att bli tokig när ingenting hände. Men så började saker och ting faktiskt hända när jag verkligen tog mig för att lyssna ordentligt i söndags och ja, jag är glad att jag kom igenom den. 
 
En ung pojke har flytt sitt hem - vi vet inte varför förrän mot slutet av boken. I början ligger han helt sonika i en grop och hör hur män, däribland hans far, går omkring och letar efter honom, ropar på honom. Det är främst tillsyningsmannen han flyr ifrån - honom, och familjens svek. 
 
Av en slump träffar han en gammal herde och de två slår följe. De säger inte så mycket - det finns bara en person i boken som överhuvudtaget får ett namn - men en sorts relation växer fram dem emellan och det är en vacker berättelse. 
 
Det blir riktigt spännande längre fram - jag ska inte säga för mycket, men läs själv vetja. Det är en gripande historia, mycket innerlig och med ett helt gudomligt språk. Tack Sara för att du hade med dig denna som förslag! 

Kommentera här: