2016: 285 - Den osynlige väktaren av Dolores Redondo

 
Åh, jag har varit så sugen på att läsa denna - första delen i en trilogi om den baskiska poliskommissarien Amaia Salazar! Bucket List Books är ett av mina favoritförlag och deras devis är "Vi ger ut böcker som bara måste ges ut" - kan det bli bättre? 
 
En av de saker som har lockat mig allra mest är ju förväntan att en spansk deckare i baskisk miljö kommer att vara helt annorlunda än de svenska och brittiska jag tenderar att fastna i. Och förväntningarna stämmer, och det tycker jag att man märker från första början i boken, faktiskt. Språket är betydligt mer målande och tar ut svängarna mer än även de mer litterära deckarna jag har läst. Mycket intressant och stimulerande, tycker jag. 
 
På baksidan står det såhär: 

"När en tonårsflickas nakna kropp flyter i land vid Baztánfloden kopplas den snabbt till ett liknande mord som begåtts en månad tidigare. Snart florerar ryktena i den närbelägna byn Elizondo. Är det en ritualmördares verk eller är förövaren basajaun, den osynlige väktaren? Kriminalinspektör Amaia Salazar leder utredningen som tar henne tillbaka till den baskiska landsbygden där hon föddes. Platsen är insvept i dimma och omgiven av ogenomträngliga skogar. Här göms olösta konflikter, och under utredningens gång hemsöks Amaia av en fruktansvärd barndomshemlighet."
 
Vi följer förstås utredningen såväl som Amaias privatliv - och, något som är mycket gripande och fruktansvärt hemskt, en bakgrundshistoria om Amaias barndom. Det kan ju gå lite hur som helst med sådana grepp, men här fungerar det oerhört bra. Jag gillar också invävningen av folktro och mytologi i berättelsen - det går alltid hem hos mig. 
 
Monika har också recenserat boken, och hon irriterar sig på beskrivningen av Amaias man James, som verkligen beskrivs som ett helgon. Och ja, jag håller med henne. Det är så sött att man får lite ont i tänderna. Men annars har jag inga direkta invändningar. Jag sträckläste i två sittningar och tyckte att det flöt på bra utan att vara för enkelt. Mycket bra! 
1 Evelina:

skriven

Är lite sugen på den boken faktiskt, det är alltid kul att läsa böcker som utspelar sig på nya exotiska platser :)

Svar: Ja, så är det absolut!
Anna

Kommentera här: