Veckans ord: L

 
Det är dags för Veckans ord hos enligt O, och vi har kommit fram till bokstaven L som dels är en av mina initialer, och dels är en av mina favoritbokstäver. Jag har en grej med siffror och bokstäver där jag tycker att vissa ser mer sympatiska ut än andra (detta lever kvar sedan barndomen och siffrorna i vår hiss på Virvelvindsgatan, jag tyckte att sjuan och femman såg stränga ut och fyran förebrående...) - L är definitivt en trevlig bokstav. 
 
Orden äro: 
 
lagom
 
leka 
 
liv
 
långsam
 
lördag 
 
Vi säger ofta att Sverige är landet lagom, och det finns en seglivad myt om att ordet endast existerar på svenska. Det är inte riktigt sant. Jag pratade med min kollega Sky häromdagen - hon är på ett utbyte i Sverige i ett halvår, anlände för en månad sedan och hon berättade om hur många likheter mellan Sverige och Kina hon har upptäckt. En av dem är just det här med lagom. Man kan även dra vissa paralleller mellan konfucianismen och schartauismen som var så stor i Bohuslän, just detta att man inte ska förhäva sig eller vara förmer, utan snarare tvärtom. Viveca Lärn pratade också om detta i förmiddags, enligt schartauanerna ska till exempel den som sjunger vackrast sjunga tystast i kyrkan. Hur som helst, det jag skulle komma till var Kina och den bästa bok av en kinesisk författare jag har läst utspelar sig visserligen i London men innehåller väldigt mycket Kina också - det är Kortfattad kinesisk-engelsk ordbok för älskande av Xiaolu Guo
 
Jag såg Den allvarsamma leken på bio i veckan, och läste boken av Hjalmar Söderberg förra hösten. Rekommenderar båda två, å det varmaste! 
 
Liv efter liv av Kate Atkinson var en av de mest intressanta böckerna jag läste förra året. Mycket bra och spännande grepp. 
 
Just nu läser jag Flykten av Jesus Carrasco och trots att det är en kort liten historia tycker jag att den är fruktansvärt långsam. Har försökt både med ljudboken och texten men tröttnar fort. Nu "måste" jag läsa ut den till min bokcirkelträff imorgon, så vi får väl se hur det går med det. Hittills har pojken mest legat i en grop... 
 
Jag läste alldeles nyligen Lotta Lundgrens fina matbok, Om jag var din hemmafru eller hur man får en vardag att smaka som en lördag. Jag kallar den för matbok snarare än kokbok, för i likhet med Nigellas böcker är texten emellan precis lika intressant som recept och matbilder. Läs den, vare sig du gillar matlagning eller inte! 
1 enligt O:

skriven

Roligt att höra att Den allvarsamma leken var bra. Är lite nervös för att se den, då jag absolut älskar boken.

Svar: Den är framför allt väldigt snygg! Och trogen originalet, tycker jag. Liv Mjönes som spelar Dagmar var min favorit.
Anna

Kommentera här: