Lila av Marilynne Robinson

 
 
Detta var en av sommarböckerna för min ena bokcirkel. Jag ifrågasatte valet att läsa sista boken i en trilogi, men tydligen säger författaren själv att det går bra att falla in i historien från vilken av dem som helst, så att säga, så jag gav mig. (De andra två heter Gilead och Hemma.) 
 
Det känns ju som om Robinson blev känd i Sverige efter att Obama nämnde henne som en favoritförfattare för några år sedan, men det kanske bara är jag som har dålig koll. Hon fick ju faktiskt Pulitzerpriset 2005, men då hade jag nog allmänt dålig koll på annat än det jag läste på universitetet. 
 
Lila är en före detta luffarflicka som som mycket litet barn stals av kvinnan Doll och togs med ut på vägarna. Nu är hon vuxen och har efter några år på ett horhus i St. Louis hamnat i staden Gilead där hon träffar den åldrige pastorn John Ames (vi vet inte riktigt hur gammal, men han kallas hela tiden före "den gamle mannen" i Lilas sinne kan det nog vara 50 lika väl som 80.) Lila tampas med skammen från barn- och ungdomsåren, och boken innehåller överlag mycket skam och moraliska funderingar. Och religiösa, inte minst! Pastorn är from och gammaldags och tror att han kommer att återförenas med sin första hustru och son i himlen. Lila planterar rosor på deras gravar och är tyst. 
 
Jag tycker att det var en fin läsupplevelse, det är en lågmäld och vackert skildrad berättelse - men jag önskar nog ändå att jag hade läst böckerna i rätt ordning. Men så blir det ibland, det är inte första gången vi börjar i fel ände och sist kom jag knappt igenom boken (Torgny Lindgren, Dorés bibel) - men har fått det förklarat att jag borde ha läst de första innan. Nu har jag ju tappat sugen för dem - men det har jag inte för Robinson! 
 

Mödrarnas söndag av Graham Swift

Ibland blir jag lite avskräckt av böcker som blir så tokhyllade av praktiskt taget alla människor - och jag var lite rädd inför läsningen av denna också. Det hade jag inte behövt vara - den är nämligen precis så fantastisk som alla säger. Definitivt en av de bästa i år! Nu har jag läst väldigt mycket bra i år, så det säger en del. 
 
Det är 30 mars 1924 - Mothering Sunday, ursprunget till Mors Dag i Storbritannien - dagen då tjänstefolk fick ledigt för att resa hem och besöka sina familjer. Unga Jane som arbetar hos familjen Niven är ett hittebarn och har ingen familj att besöka, så hon ber att få stanna på godset medan familjen reser till Windsor för en lunch. Det får hon tillåtelse till, samt fri tillgång till husets herres bibliotek - böcker är hennes stora passion. 
 
Eller ja. En av dem. Den andra är affären med den unge mannen på granngodset, som har pågått under många år - och det är där hon tänker spendera sin lediga dag då hans familj också ska resa till Windsor. Han ska snart gifta sig, och detta kan vara den sista gången de ses... 
 
Det hela utspelar sig alltså under en enda dag, men en sorts parallellberättelse där en äldre Jane, som med tiden blir en stor författare, blickar åter på dagen och reflekterar kring händelserna. 
 
Otroligt fin roman. Lågmäld och stillsam men samtidigt intensiv och kompakt. Vacker och tilltalande. Det är nästan en månad sedan jag läste den, men jag bär den fortfarande med mig. Det är ett mycket gott betyg. 
 
Jag kryssar rutan "En som handlar om något bokrelaterat" i Sommarbingot! 
 
 
 
Boken finns att köpa till exempel här eller här
 
 

En liten bokenkät

Jag "måste" ju komma igång med bloggen igen - och en liten enkät livar alltid upp! 

 

 

 

1. Vilka författare köper du alltid i inbundet (dvs, snabbt efter boken kommit ut)?

Ingen, numera. Jag köper nästan inga böcker utan det är e-böcker och bibblan som gäller - förutom loppispockets då. Men förut var det faktiskt Camilla Läckberg - eller snarare brukade jag önska mig dem i present då de brukade komma ut lagom till jul... eller födelsedag? Ja och Harry Potter då, efter fjärde - då var det upp till Tesco på lunchen som gällde, eller ännu hellre före jobbet om de hade hunnit packa upp... 

 

2. Vilka författare har du flest böcker av i bokhyllan?

Antagligen är det Agatha Christie, för en gång i tiden köpte jag alla Miss Marple på en gång (utom en som jag redan hade) - plus att jag har ett par Poirot och någon överste Race. 

 

3. Vilken var den senaste boken någon tipsade dig om, och vad tyckte du om tipset? Var blev du tipsad, om det var en blogg?

Alltså, jag får ju tips hela tiden! Ofta blir det ju på allmän slösurfarbasis och jag är faktiskt inte riktigt säker. Fast igår var jag och lyssnade på Ola Larsmo som talade om sin nya översättning av Stephen Kings Att skriva, så den blev jag ju sugen på. 

 

4. Vilken var den senaste boken du gav bort? Mottagande?

Jag vet inte, antingen något recex jag inte vill behålla eller så var det någon dubblett från Bokmässan förra året som en arbetskamrat fick att ta med sig på semestern. 

 

5. Har du några biblioteksreservationer just nu?

Ja, Mörkögda augustinatt av Maria Lang som jag såklart hade tänkt hinna läsa i augusti just men har glömt hämta ut. Jag har inte råd av Marcus Stenberg, Orkidépojken av Helena Dahlgren, och Tjockdrottningen av Moa Herngren. 

 

6. Vilken bok/böcker läser du just nu?

Klass av Elise Karlsson, där tanken är att kryssa sista rutan i bingot - så jag får lägga på ett kol ikväll, har läst ungefär halva. Och Kära Barbro av Lena Ackebo, men den måste jag lämna tillbaks till biblioteket imorgon så jag får ställa mig i kö på den igen.