Dag 6 - Florens (26 juli 2017)

Det är mer än två veckor sedan vi var i Florens, men dagens upplevelser har inte sjunkit in ännu. Helt otroligt - det går knappt att smälta sådana här intryck, tror jag! 
 
Vi startade i alla fall dagen med en stadsvandring med en lokalguide, en svensk kvinna som heter Bodil. Här kommer en hel hög bilder, i alla fall! 
 
 
 
 
 
 
Basilica di Santa Maria del Fiore - Florens katedral. Så otroligt mäktigt och pampigt! Och så mycket historia, det är så att man kan skära i stämningen - som förstås inte är det minsta kyrklig och stillsam utan precis tvärtom, fullt av brandbilar, demonstranter... och turister! Kupolen byggdes mellan 1420 och 1436 - det går inte att ta in. 
 
 
 
 
 
 
Santa Margherita de' Cerchi - eller "Dantes kyrka". Det är så fantastiskt. Kyrkan är från 1200-talet, och det var här Dante Alighieri gifte sig med Gemma Donati. Här finns även gravarna för flera av hans ungdomskärlek Beatrices familjemedlemmar och hennes amma. Enligt tradition kan besökare skriva ner sina kärleksproblem på en lapp och lämna i en korg vid Beatrices altare, men det tror jag inte att någon gjorde ;-) 
 
 
 
Palazzo Vecchio - Florens kommunhus. Framför byggnaden står denna kopia av Michelangelos David: 
 
 
...och vid sidan om finns Loggia dei Lanzia, ett litet skulpturgalleri under tak med bl.a Perseus med Medusas huvud av Cellini: 
 
 
 
Sabinskornas bortrövande av Giambologna. Lite märkligt ljus men här kan du se den som den faktiskt ser ut! 
 
 
 
Ponte Vecchio - "den gamla bron". Förr i världen låg det slaktbutiker här - de slängde allt avfall i Arno som rinner under, så att det skulle flyta mot kusten och konkurrentstaden Pisa. Nu ligger det guldmedsaffärer här istället. 
 
Efter detta fanns möjligheten till gemensam lunch på en restaurang nära katedralen, men vi ville ju gå till Uffizierna! Högg en barnsligt god panini på vägen (på ett koreanskt hak där de specialiserade sig på komage - jag höll mig till ost och skinka) och satte fart dit. Det var långa köer, men jag snackade med en guide utanför och hon trodde att det handlade om max två timmar. Så vi chansade och kom in på en och en halv. Lätt värt det. Jag ska inte skriva några utlåtanden om konsten - så mycket kan jag inte - men det var en helt fantastisk upplevelse. Här är några favoriter: 
 
 
 
 
 
 
 
 
Venus födelse av Botticelli - jag kan inte förstå att jag faktiskt har sett den! 
 
 
 
 
En da Vinci-utställning i ett rum som man inte fick gå in i under en otroligt vacker kupol. 
 
 
Caravaggios Medusa. Ofattbart! 
 
Sedan var det dags att vända hemåt, men först ett stopp uppe på en kulle med utsikt över hela Florens: 
 
 
 
Så vackert! Hit vill jag komma igen någon gång i framtiden. 
 
Sedan en ganska sömnig hemresa, lite gött häng, middag och sedan konsert i termerna igen på kvällen. Denna gången blev vi ett större sällskap, satt ute i trädgården och satt sedan på terrassen på hotellet tills klockan blev mycket. En så himla, himla härlig dag. 
 
 
 
 
Citronträd från terrassen - och liljekonvaljer i en florentinsk blomlåda! <3 

Kommentera här: