Mödrarnas söndag av Graham Swift

Ibland blir jag lite avskräckt av böcker som blir så tokhyllade av praktiskt taget alla människor - och jag var lite rädd inför läsningen av denna också. Det hade jag inte behövt vara - den är nämligen precis så fantastisk som alla säger. Definitivt en av de bästa i år! Nu har jag läst väldigt mycket bra i år, så det säger en del. 
 
Det är 30 mars 1924 - Mothering Sunday, ursprunget till Mors Dag i Storbritannien - dagen då tjänstefolk fick ledigt för att resa hem och besöka sina familjer. Unga Jane som arbetar hos familjen Niven är ett hittebarn och har ingen familj att besöka, så hon ber att få stanna på godset medan familjen reser till Windsor för en lunch. Det får hon tillåtelse till, samt fri tillgång till husets herres bibliotek - böcker är hennes stora passion. 
 
Eller ja. En av dem. Den andra är affären med den unge mannen på granngodset, som har pågått under många år - och det är där hon tänker spendera sin lediga dag då hans familj också ska resa till Windsor. Han ska snart gifta sig, och detta kan vara den sista gången de ses... 
 
Det hela utspelar sig alltså under en enda dag, men en sorts parallellberättelse där en äldre Jane, som med tiden blir en stor författare, blickar åter på dagen och reflekterar kring händelserna. 
 
Otroligt fin roman. Lågmäld och stillsam men samtidigt intensiv och kompakt. Vacker och tilltalande. Det är nästan en månad sedan jag läste den, men jag bär den fortfarande med mig. Det är ett mycket gott betyg. 
 
Jag kryssar rutan "En som handlar om något bokrelaterat" i Sommarbingot! 
 
 
 
Boken finns att köpa till exempel här eller här
 
 

Kommentera här: