Smakebit på söndag, 13 augusti 2017 - Ölandssången av Tove Folkesson

 
Det märks, på bloggar och sociala medier, att det är många som börjar jobba igen imorgon - somliga kanske redan har börjat, somliga hade förstås tidig semester och började för flera veckor sedan. Jag har en hel vecka kvar, men har på något vis ändå dragits med i den där "förbereda-för-ny-termin"-känslan. Men det gör inte så mycket, det betyder ju även att stående inslag under resten av året återkommer. Ikväll träffar jag ena bokcirkeln för första gången i höst, och nu såg jag att Smakebitarna är tillbaka också! 
 
Veckans Smakebit kommer ur Ölandssången av Tove Folkesson, tredje boken i trilogin om Eva som startade med Kalmars jägarinnor och fortsatte med Sund. Jag har tyckt mycket om de tidigare och även om jag bara läst någon fjärdedel av denna senaste är jag övertygad om att jag kommer att vara minst lika förtjust. 
 
 
"Rader av tunna böcker. Datum och väderlek. Och sedan det andra: 
 
Jag har fäst upp dödsannonsen igen, med lite tape. Gulnad plast från rullen, en decimeter ungefär. Jag ska ju också dö i det här huset. Utan en själ i sikte. 
 
Lugnt och stilla, som de sär. Jag känner den komma krypande nu. Den lilla vildhet som finns kvar i kroppen, som att livgnistan blir starkare. 
 
Jag orkar inte dikta mer, men tankarna mal, som pennan förr. Jag ska lämna efter mig en samling poesi som knappast duger att dryga ut komposten med, men visst. Någon ska väl läsa nu när barn och barnbarn aldrig blev. 
 
Jag lägger försiktigt ihop boken och drar ut en annan, äldre. Blå pärm med årtalet -70. Kalles handstil är säker och vidlyftig. Han har tecknat en fågel i marginalen på nästan varje blad. Liten näbb, stora ögon. Ingen örn eller råka utan mer sparv, eller kanske mycket liten vipa. 
 
Anteckningen handlar om min mormor, som heter Ingrid när någon annan än jag talar om henne. En diskbänksvardag. Men för mig är det ett monument." 
 
Ur Ölandssången av Tove Folkesson, Weyler: 2017
 
 
Fler Smakebitar kan du hitta hos Mari på Flukten fra virkeligheten
 
 
 
 
På semestern får man äta frukost till lunch om man vill, så det ska jag göra nu innan det blir dags att börja förbereda sig för kvällens bokcirkel! 
1 Boklysten:

skriven

Känner inte till den boken. Tack för smakbiten!

2 Monika:

skriven

Jag känner igen namnet, men har fått för mig att de här böckerna inte är för mig.

3 Lena:

skriven

Detta var inget jag kände igen. Tack för tipset och smakbiten.

4 A ROOM OF MY OWN:

skriven

har Kalmars jägarinnor i hyllan. oläst än så länge. Sund känner jag till, men inte del tre. tack för smakebiten!

5 Lottens bokblogg:

skriven

Tack för smakbiten. Kände varken till författare eller bok.
Jag började för en vecka sen, men då gick jag på semester vid midsommar också.

6 Annette:

skriven

Tack för smakbiten, jag kände inte till varken författaren eller boken, men en spännande text :) Nästa vecka är det dansläger för våra tjejer, sedan börjar allvaret och vardagen veckan därpå.

7 Åsa:

skriven

Tack för smakbiten. Ny bok för mig.

8 Evelina:

skriven

Titeln blev jag verkligen nyfiken på! Skönt att ha en vecka kvar av semestern,njut av den! :)

9 Bokdamen:

skriven

Inte läst dessa, kikat på dem men sen har det inte blivit mer än så. Blir lite nyfiken när jag läser smakbiten! Har också lite semester kvar, känns ganska bra... ;)

10 Helena, MsHisingen:

skriven

Låter inte alls som en bok för mig, men frukosten såg god ut :)

Svar: Haha det var den! Och boken var bra men lite underlig på sina ställen.
Anna

11 SigridfraEnget:

skriven

Okänd för mig, men jag kommer att titta efter båda Kalmars jägarinnor, Sund och denna på nästa Sverige-semester. Tack för smakbiten.

Svar: Varsågod! Kalmars Jägarinnor är bäst men det är en fin trilogi tillsammans också.
Anna

12 Sara:

skriven

Den här boken har jag tänkt läsa någon gång eftersom jag har läst de två första.

Svar: Ja, det tycker jag - den är väldigt annorlunda men bra.
Anna

Kommentera här: