En orolig grav av Elly Griffiths

Arkeologen Dan Golding blir innebränd i sitt hus, och det visar sig att dörren är låst utifrån. Golding är en gammal studiekamrat till vår goda vän Ruth Galloway, och strax innan han dog skickade han ett brev till Ruth där han berättar om ett stort fynd han gjort i närheten av hemmet i Lancashire. Fyndet rör den legendariske kung Arthur, ni vet han från Camelot? Han ber om Ruths expertutlåtande och hinner även nämna att han är rädd - men inte vad eller vem han är rädd för. 


Ruth blir inbjuden av Pendle University i närheten av Blackpool att komma och titta på de funna skelettdelarna - hon tar med sig dottern Kate och vännen Cathbad, och får hyra en stuga i närheten. 

Samtidigt befinner sig Harry Nelson, far till Ruths dotter Kate, och hans familj också i Blackpool, Nelsons hemstad. När Ruth upptäcker mer om mer underligheter kring universitetet och personerna däromkring visar det sig vara ganska lyckad timing att även Nelson är i Lancashire. 

Ingenting är som det verkar, förstås, och det är olidligt spännande på riktigt. Jag höll på att börja gråta mot slutet, först av spänning, sedan av sorg, och sedan av lättnad. Riktigt skickligt! Ja, dessa böckerna är genialiska rakt igenom, de är så välplanerade och utomordentligt bra skrivna, även karaktärerna som är av det mindre älskvärda slaget är engagerande och intressanta. Historien förs hela tiden framåt på ett intressant och effektivt sätt - jag älskar denna serien högt och rent! 

 

 
Andra som har skrivit om boken: Med näsan i en bok, Nillas krypin, ...och dagarna går, Johannas deckarhörna, Pocketblogg, Beas bokhylla, Carolina läser
 
Boken finns att köpa här eller här
 

Blue Tuesday

 
Såhär såg det ut utanför mitt fönster i förmiddags. Tjusigt på något sätt! 

Checking in...

Det är en riktigt fullspäckad vecka, i alla fall till en början! Men det är ju bara roligt. Ikväll har jag varit hemma hos Johanna och ätit kvällsmat och fikat och pratat om alltifrån sport till böcker till tv-serier och pagefrisyrer på killar. Supertrevligt men jag är trött, ska se Bonusfamiljen strax och sedan ramla i säng. Det var en intensiv helg, även om den mest var skön och avslappnande! 
 
Jag åkte ju i lördags morse då, en mycket trevlig tågresa! Jag gillar MTR skarpt alltså, det gick fort och smidigt och kostade en bråkdel av SJ:s priser. Kan alltså varmt rekommenderas. Stora säten med massor av plats för benen var det också. Jag läste och löste Melodikrysset och innan jag visste ordet av - framme! 
 
Anna blev lite försenad i och med kalaslämning av barn, så jag tog mig en varm smörgås på ett riktigt hipster-söder-fik vid Mariatorget - god som sjutton men salladen var bäst! Alfalfagroddar var en stapelvara i bamba när jag var liten, men det är inte direkt något jag köper nu. Det borde jag tydligen göra, för kombon med rivna morötter och rostade solrosfrön var spot on. 
 
 
Sedan gick vi till Johan & Nyström och tog en latte (jag) och en rooibos (hon) och varsin semla. Så himla mysigt. Vi har aldrig träffats förut, men har känt varann på nätet i många herrans år så det var verkligen på tiden. Ett par timmar försvann på ett litet kick och sedan åkte jag mot Hammarby Sjöstad och checkade in på hotellet. Mycket trevligt! Denna hörnan alltså... 
 
 
En kortare promenad, en lässtund och en tupplur innan det var dags att göra mig i ordning. Jag hittade lite linser i resväskan och tänkte att det kunde ju vara skojigt - det var det inte, visade det sig, det blev otroligt torrt i ögonen på festen. Men jag kände ju mig fin, i alla fall... en stund ;-) 
 
Traskade bort till Hanna utan problem och festen var så otroligt trevlig! Man kan läsa mer här i värdinnans egen blogg! Carina, Maggan och Ann-Sofie dök upp efte en stund och vi hade det så härligt så. Jag var "hemma" igen en bra bit innan midnatt - det var alldeles lagom. 
 
På söndagen vaknade jag tidigt, som vanligt - suck, när man äntligen kan få sovmorgon i en stor och skön hotellsäng. Men men - jag gick upp och duschade och traskade ner och käkade frukost för att sedan krypa ner en stund igen. Mmm! Och sedan var det ju dags att åka igen! Short but sweet, således, men det var en fantastiskt fin helg och jag är hemskt glad att jag bestämde mig för att åka. 
 
Hur det går med Pokémonsamlandet då? Jo, det går fint! Här är några nya polare: 
 
   
 
 
och kolla vem som hängde vid Vasaplatsen igår! 
 
 
 
De är inte så stora och starka ännu, men det är roligt ändå! Idag var jag ute och gick i nästan en timme på lunchen, trots regn och rusk, och på väg till Johanna tog jag en rejäl omväg i stan... det är skoj, det är det. 
 
 
Detta fina elefantöra väntade på skrivbordet imorse - det är Maria S som har drivit upp ett gäng. Kul! Men den får inte följa med mig hem förrän på torsdag, för imorgon ska jag äntligen gå och se La La Land på bio med Linda, och på onsdag ska vi ha någon sorts kick-off-team-building på hotellet bredvid jobbet följt av middag hemma hos chefen i Frölunda. 
 
Nåväl - nu är det Bonusfamiljen och sedan, som Pepys skrev, to bed. Puss och kram!