Dags att läsa på franska: Bonjour Tristesse

Nu är jag inne på 57:e raka dagen av pluggande med Duolingo och 16 innan dess (tror jag det var, kanske 18). Det känns alltså som om det är dags att läsa något riktigt på franska. (Jag är alltså inte helt och hållet nybörjare, jag har läst franska i sex år i skolan varav tre av dem intensivt med en kortare vistelse i Frankrike och historia på franska i... två år? Ett? Minns inte.) 
 
Men - franskan har legat vilande. Jag minns mycket, till och med underliga verbformer kommer tillbaks till mig väldigt fort, och jag satte ett litet mål vid årsskiftet att jag skulle våga mig på minst en fransk roman inom någorlunda rimlig tid. 
 
 
Förra året köpte jag Bonjour Tristesse av Françoise Sagan på svenska. Och på engelska. Men nu har jag alltså köpt den även på franska, som e-bok, och tänker börja på den så snart som möjlig. Messade favoritfransklärarinnan Camilla för att kolla om hon tyckte att jag satte ribban för högt men hon tyckte att det var rimligt och då är det väl bara att köra? Den är bara 81 sidor lång som e-bok vilket också känns lagom eftersom jag antagligen bara kommer att orka med 10 sidor åt gången, eller så. 
 
Jag ser verkligen fram emot denna lilla utmaning! Det får förstås ta den tid det tar, jag kommer säkert att behöva slå upp en hel del ord fortfarande, men en liten bonus är ju att den har några år på nacken och alltså inte innehåller en massa modern slang som jag aldrig hört talas om. 
 
Löpande uppdateringar lär följa! Håll tummarna för mig :-) 
1 Sara Pepparkaka:

skriven

Ja så kul! Jag borde också läsa lite franska, och tyska.

Svar: Det ska bli kul! Och nyttigt, hoppas jag! :)
Anna

2 Mrs E:

skriven

Spännande! Kan tänka mig att Le petit prince kan fungera också :-)

Svar: Åh ja, det har du rätt i! Den har jag också läst på franska någon gång i forntiden :)
Köpte Ernest Hemingway's Paris est une fête och en Anna Gavalda när jag var i Paris för ett drygt år sedan men är nog inte riktigt redo för dem än. Har Les fleurs du mal av Baudelaire i hyllan också vet jag... mmm, det här ska bli kul!
Anna

Kommentera här: