Frozen Charlotte av Alex Bell

 
Jag läser som ni vet inte särskilt mycket skräck. Men Sofia och Katarina pratade om Frozen Charlotte i nyårsavsnittet av En förbannad podd, och då fick jag för mig att jag skulle läsa denna. Jag vill ju, hur det än är, utforska de där områdena som jag inte är så bevandrad i. Jag kommer faktiskt inte ihåg vad de sa om boken, men jag kommer ihåg att jag lockades av det där med gammal flickskola och grejer. Så var det med det. 
 
När Sophies bäste vän Jay tragiskt drunknar efter att de har lekt med en app som är som ett ouijabräde och något mycket underligt hänt blir hon något besatt av att ta reda på vad som hände med hennes kusin som dog ung. Det var henne som Sophie ville kontakta när de lekte med appen och nu får hon möjlighet att resa dit, till Skye där hennes styvfarbror bor med de överlevande kusinerna, i en gammal flickskola uppe på ett berg. Men kusinerna är konstiga, var och en på sitt sätt, och snart börjar riktigt underliga saker hända. 
 
Och ja. Det ÄR läskigt. Frozen Charlotte är namnet på en sorts porslinsdockor som var populära under den viktorianska eran, och är baserade på en gammal dikt eller sång, Young Charlotte, som man kan läsa mer om här. Det finns massor av dockor i det gamla huset, och... ja, ni vet. Dockor är ju rätt läskiga som de är, men dessa är onekligen lite extra läskiga. 
 
Om jag blev rädd? Nja, det kan jag inte påstå. Men det var väldigt (o)lägligt att det var något som knäppte och lät konstigt i min lägenhet under två av kvällarna som jag läste boken, det var det... ;-) 
 
Det är en ganska bra bok, tycker jag. Vissa saker är lite väl urflippade, men poängen med skräck är ju knappast att det ska vara realistiskt. Fast i ärlighetens namn är det ju mycket läskigare om det är realistiskt, åtminstone fram till att det blir övernaturligt eller att någon blir galen. Fyra stjärnor får den i alla fall! 
 
 
Andra som har skrivit om boken (på engelska): The Guardian, Kirkus Reviews, Zoella, Mud and StarsChocolate Pages
 
Boken finns att inhandla här eller här

Kommentera här: