The upside of unrequited av Becky Albertalli

Molly har varit förälskad tjugosex gånger, men hon har aldrig haft en pojkvän eller kysst någon. Hon är livrädd för att bli bortstött, och därför är hon försiktig. Tvillingsystern Cassie uppmanar henne hela tiden att släppa sargen och köra på, men det är lättare sagt än gjort. Men när Cassie får en ny flickvän med en tjusig hipsterkille i släptåg förändras det mesta. Kanske kan Molly bli förälskad i Will, och på det viset få tillbaka sin tvillingsyster som glider längre och längre ifrån henne?
 
Men så dyker Reid upp. Son till paret som äger den lilla butiken där Molly sommarjobbar. Han älskar Tolkien och Game of Thrones och en massa annat nördigt. Först tycker Molly mest att de är vänner, men det är något oemotståndligt med honom ändå... 
 
Det låter förutsägbart, jag vet. Men det är inte riktigt det, ändå - boken behåller mitt intresse hela vägen och jag sträckläste den praktiskt taget. Älskade Albertallis förra, Simon and the Homo Sapien Agenda, så förhoppningarna var stora och jag blev inte besviken. 
 
Något som jag älskar är hur en väldigt brokig familj skildras som alldeles vanlig. Det görs ingen större grej av att Molly och Cassie har två mammor, en som bar dem för sjutton år sedan och en som födde lillebror Xavier två år tidigare. En är dessutom vit, och en svart. Inte heller är det någon stor grej att Cassie är gay. Nog för att det dyker upp en fördomsfull moster vid ett tillfälle, men det läggs ändå inte fram som något att lägga för mycket fokus på - läsaren får reda på hur familjen ser ut genom att Molly, som berättar i första person, berättar att hennes mammor kallar ett visst ansiktsuttryck The Molly Face. 
 
Riktigt, riktigt lysande ungdomsbok - med en ganska kroppspositiv vinkel. Heja! 
 
(Boken utspelar sig i Maryland och omkring Washington DC, platser jag gärna besöker i framtiden och därför kryssar jag "Utspelar sig på en plats du skulle vilja besöka (men aldrig varit på) i Sommarbingo 2017!) 
 
 
 
Boken finns att köpa här eller här - jag hoppas att den kommer på svenska snart! 

Happy Wednesday!

 
 

The Chalk Pit av Elly Griffiths

Egentligen känner jag inför Ruth Galloway som jag gör inför Roy Grace - jag vill ju egentligen inte läsa den allra sista boken som finns utgiven, eftersom jag inte vill behöva vänta ett år på nästa. Men jag kunde inte låta bli att reservera denna på biblioteket. Det tog lite tid innan den dök upp, av förklarliga skäl, men jag kunde plocka upp den i förra veckan och ta med den till Hunnebo över helgen. Och jag läste den på en dag, utan problem... ibland gör det inte så mycket att det regnar på midsommarafton! 
 
Jag tycker att Griffiths går från klarhet till klarhet med karaktären Ruth. Nu är dottern Kate ganska stor, och det märks att det är lite enklare för Ruth att vara mamma till en individ som hon faktiskt kan samtala med och ha ett utbyte med. Jag förstår henne! Hon verkar dessutom ha kommit över sina kroppskomplex lite grann - det enda som nämns i den vägen är att hon blir nöjd när hon är och fikar med kollegor och de tar en bit kaka, eftersom det betyder att hon också kan göra det. Men det kan nog många identifiera sig med, nojor eller ej. 
 
Och hon arbetar ju också, förstås. När man tittar på möjligheterna att bygga ett sorts kulturellt centrum i tunnlarna under Norwich görs ett fynd - mänskliga ben. Vid första anblick tror man att de är mycket gamla - men man noterar även något annat. Det verkar nämligen som om benen kokats i någon form av kärl - kanske för att komma åt benmärgen. Benen visar sig vara ganska färska, och en mordutredning sätts igång. Parallellt med detta jobbar Ruth på universitetet, hänger med Kate på teaterrepetitioner och får hemska besked från föräldrahemmet i södra London. 
 
Samtidigt arbetar polisen med Judy Johnson i spetsen med försvinnandet av en hemlös kvinna. Det enda de fått höra från personer som känner henne är att hon kan ha gått "under jorden". Det kan vara ett talesätt - men det kan vara mer än så... den lokale experten Martin Kellerman kallas in på fallet, men kan hans nästan mytiska teorier om ritualmord, kannibalism och ett nästan parallellt universum under Norwichs mark verkligen ha något i sig? 
 
Det är helt underbart att få "träffa" Ruth och resten av persongalleriet igen. Några av personerna som jag inte tycker behöver få så mycket plats är mycket riktigt med mindre än förut, och jag klagar inte! Det är så himla välskrivet, intressant och kusligt spännande - helt otroligt bra. 
 
 
 
Anna på ...och dagarna går har också läst och gillat boken! Jag gissar att den kommer på svenska inom ganska kort, men så länge finns den att köpa på engelska här eller här