Rött stoft av Ann Cleeves

Vi är tillbaks på Shetlandsöarna - på den lilla ön Whalsey, denna gången. En ung kvinna som arbetar med en arkeologisk utgrävning hittar mänskliga kvarlevor  En mörk natt strax därefter blir en äldre kvinna skjuten - antagligen ett vådaskott av en jägare. Men vem kan det vara? Och är det verkligen ett vådaskott? 
 
Kvinnan är inte bara hyresvärdinna åt de unga kvinnorna som arbetar med utgrävningen - hon var även farmor till Perez närmste kollega, Sandy Wilson. Därmed kan förstås inte Sandy arbeta med utredningen kring kvarlevorna och kring vad som egentligen hände hans farmor Mima - men kan han låta bli? 
 
Det är härligt att åter igen träffa Perez, Fran och de andra - och det är en fröjd att återvända till Shetlandsöarna, än dock bara i sinnet. Jag har skrivit förut om hur jag känner av en sådan klaustrofobi när jag läser böcker som utspelar sig på små orter där alla känner alla - men på en ö, det är ju faktiskt ännu värre. 
 
Det är många hemligheter och släktbråk som rör sig på Whalsey och sakta men säkert faller pusselbitarna på plats. Mycket skickligt, väl uttänkt och mycket väl komponerat. Dessa miljöerna alltså, jag är såld! Någon gång ska jag åka dit, det är ett som är säkert. 
 
 
Andra som skrivit om boken: Boktok73, Läsvärd eller inte? 
 
Boken finns att köpa här eller här

Kommentera här: