Smakebit på söndag, 18 juni 2017 - Den gröna vägen av Anne Enright

 
Söndag igen! Det har varit en mycket intensiv vecka, som sagt, men idag blir det lugna gatan under dagen åtminstone. Jag vaknade tidigt men låg och drog mig och läste ut Northern Lights - att det skulle ta tretton år! Ikväll är det bokcirkel om Tillbaka till henne vilket jag ser fram emot! Jag skulle gärna gå ut och sätta mig och läsa, men är lite väl knaperstekt efter två timmar på gräsmattan igår (NB: Ta på glasögon och LÄS på flaskan innan du smörjer in dig, bara för att en flaska är gul innebär det inte automatiskt att det är solfaktor, det kan lika gärna vara en alldeles vanlig body lotion...) så ska nog hålla mig inomhus. Pysslar med min nyfödda bullet journal, lyssnar på poddar och läser Den gröna vägen av Anne Enright. Därifrån kommer dagens, ganska långa, utdrag: 
 
 
 
"Går du i en stor skola?" sa Dans flickvän samtidigt som hon lade tre påsar chips på bordet och slog sig ner. "Har de inte tagit livet av dig än, de där nunnorna?" 
"De gör så gott de kan", sa Hanna. 
"Låt inte det störa dig." 
"Det är inga problem." 
Flickvännen sysselsatte sig med sina handslar och sin väska. I håret hade hon ett spänne av blankpolerat trä, och det tog hon av och satte fast igen. Därefter lyfte hon sitt glas. 
"Gaudete!" sa hon. Det var latin och menar som ett skämt. Hanna blev förtjust i Dans flickvän. Hon var så fin. Det fanns inget annat ord för det. Hennes röst var mälmodulerad, hon var känslosam och ironisk och hon - insåg Hanna med en egendomligt skev känsla - hade inte en aning om vad framtiden bar i sitt sköte. 
Dan tänkte bli präst! Det skulle man inte kunnat tro när han ställde ner ölglaset framför sig och lät underläppen glida fram över det för att befria ytan från skum. Man skulle inte tro det när han tittade på den där unga kvinnan som han hade bredvid sig och som hade en kaskad av ljusbrunt hår. 
"Så, vad handlar detta om?" 
"Hon kommer att klara av det", sa hon. 
"Tror du det?" sa han. 
Dans flickvän skulle snart drabbas av en tragedi. Men trots det, vittnade de där gröna handskarna om att hennes liv skulle bli lyckligt. Hon skulle komma att studera i Paris. Hon skulle få tre barn, lära dem att tala vacker irländska och perfekt franska. Och hon skulle alltid sörja över förlusten av Dan. 
"Ursäkta mig, men vad heter du?" sa Hanna. 
"Vad jag heter?" sa hon och skrattade till utan anledning. "Men förlåt mig att jag inte har sagt det. Jag heter Isabelle." 
 
Ur Den gröna vägen av Anne Enright, Brombergs: 2016 
 
Titta in hos Flukten fra virkeligheten för fler Smakebitar! Nu tar Smakebit på Söndag sommarlov.  
 
 
1 Boklysten:

skriven

Den är jag lite sugen på. Tack för smakbiten!

Svar: Ja, den är mycket läsvärd!
Anna

2 Robert W:

skriven

Gaudete? Hade inte Laudate passat bättre? Äsch, vad vet väl jag?

Svar: Jag undrar om det kanske är någon ordlek med gaeliska som jag inte förstår... :)
Anna

3 Robert W:

skriven

Nja, båda orden är latin.

Svar: Ja, jag såg det nu :) Och att gaudete betyder Var glad - det är väl rätt trevligt att säga som skål, tänker jag!
Anna

Kommentera här: