Stjärnor utan svindel av Louise Boije af Gennäs

 
 
Detta är utan tvekan en av de "vuxenböcker" jag läst flest gånger - jag köpte den någon gång i slutet på 90-talet och blev verkligen helt tagen. Nu blev jag sugen på att läsa om den och se om jag tyckte att den var lika bra nu. 
 
Och ja. Det är fortfarande en helt lysande kärlekshistoria. Det som drabbade mig så i tonåren var kanske inte främst kärlekshistorian, utan alla kommentarer om klass och politik som jag väl inte hade förstått innan dess. Jag var nog inte medveten om klasskillnader eller liknande alls, jag är uppvuxen i en förort till Göteborg där "alla" förmodligen var någonstans i arbetar- eller medelklassfacket. Visst fanns det undantag, men det var nog ingenting jag förstod ändå. Det är fortfarande intressant att läsa om detta, särskilt de dramatiska skillnaderna mellan adeln och arbetarklassen. Det är en helt annan värld för mig, det här med jakter och våningar och spontana lyxresor... gamla pengar och ärvda seder och traditioner. Verkar mycket tröttsamt! 
 
Introduktionen är ljuvlig: "Kärleken kom till mig på västra Söder, bland fula hyreshus och asfalterade lekplatser, blankvåta parkeringar och klätterställningar i impregnerat trä. Häruppe under en järngrå novemberhimmel mötte jag den på allvar, och ljuset tändes inom mig. Adventsstjärnor lyste i fönstren runt den ödsliga gårdsplanen, och jag visste att fast jag hade förlorat mig själv totalt så hade jag också för allra första gången i mitt liv kommit hem.
 
Jag kan tycka nu att den är lite för lång. Alla sidohistorier är kanske inte helt nödvändiga, somliga är inte sådär jätteintressanta varken som berättelser eller för att föra den faktiskt historien framåt. Men - eftersom jag säkert har läst denna tjugofem gånger förut gick det ju rätt bra att hoppa över bitar. Det är dessutom kul att läsa karikatyrerna av t.ex Guillou och GW, som jag absolut inte förstod i tonåren! (Nina Lekander berättar lite mer här.)
 
Nåväl. Ett trevligt återseende, men jag läser nog inte om den på några år än. 
 
 
Andra som har skrivit om boken: Sannas bokhylla, Bokhyllan, BookBasket
 
Boken finns att köpa här eller här

Kommentera här: